La aproximativ doua luni de la instalarea oficiala in fotoliul de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel priveste increzator spre viitor si evita sa vorbeasca despre trecut. Compania pe care o conduce are un ghidaj pe 4 ani, o strategie clara, ambitioasa si tinte concrete pe care executivul trebuie sa le indeplineasca. Obiectivul constant si concret: cresterea eficientei Bursei. Obiectivul maret si ambitios: transformarea intr-un hub regional. Care sunt ingredientele?
Pe 10 ianuarie 2012, Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti intra in istoria pietei de capital. Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, castiga presedintia operatorului bursier, detronandu-l pe Stere Farmache.

Schimbarea a fost primita cu optimism in piata, dar si cu povara unor asteptari uriase. Bursa trebuie sa se transforme, sa intre intr-o noua etapa, asteptata si invocata de toata piata in ultimii ani.

Astfel, mandatul noului presedinte si al noului consiliu a capatat o greutate imensa. Toti ochii s-au indreptat asupra declaratiilor si iesirilor publice, care au fost indelung discutate si interpretate.

Primele declaratii ale lui Lucian Anghel vizau planuri marete, ce starneau zambete in coltul gurii spectatorilor sau actorilor care au luptat cu lipsurile pietei bursiere romanesti in ultimii ani. “Vreau ca BVB sa ajunga sa fie consultata in problemele economice majore” sau „putem spera ca pe termen lung bursa noastra sa devina un hub financiar regional pentru Europa de Sud-Est”, spunea noul presedinte al Bursei, in primele sale interventii.

In cele doua luni care au trecut de la avizarea si preluarea oficiala a functiei, plus saptamanile anterioare, folosite pentru tatonare si acomodare, viziunea lui Lucian Anghel si-a pastrat ambitiile marete. S-a schimbat insa modul de abordare: planul pentru BVB pe urmatorii patru ani se discuta in cifre, obiective concrete si cuantificabile.

“Pentru prima data, am venit cu un ghidaj pe patru ani. Valoarea bursei sta in cresterea profitului operational, aici este businessul. De aceea, obiectivul stabilit este ca acest profit sa creasca cu minim 10% de la an la an. Noi am bugetat mai mult, dar acesta este minimul. Deci, sarcina executivului este sa mentina aceasta proportie: daca veniturile nu cresc in linie cu asteptarile, vor trebui sa perie cheltuielile, astfel incat rata sa ramana de 10%. Este sarcina data de Consiliu executivului”, a declarant Lucian Anghel, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Practic, executivul monitorizeaza veniturile si cheltuielile si vor incerca sa mentina proportia. Este ghidajul pe care Consiliul l-a stabilit.

Obiectivul principal ramane cresterea eficientei companiei, a carei forma nu presedintele sau Consiliul de Administratie o decide, ci executivul.

Tin neaparat ca bursa sa isi creasca eficienta. Daca nu esti eficient, nu ai cum sa cresti 10% de la an la an. Va fi o alocare dinamica: nu sunt venituri, atunci se opresc niste cheltuieli. Dar este job-ul executivilor sa faca acest lucru si deja am inceput. Discutam un tablou de board, facem lucrurile ca la carte”, a mai spus presedintele BVB.

Urmatorul pas important pe care toata piata il asteapta cu sufletul la gura este aducerea CEO-ului. Procesul de executive search a inceput in urma cu aproximativ o luna, compania Leadership Development Solutions condusa de Radu Furnica fiind aleasa sa gaseasca cea mai potrivita persoana pentru aceasta functie. Durata a fost estimata la aproximativ 2 luni si jumatate, dar Lucian Anghel a evitat sa detalieze stadiul actual.

„Avem executivi la Bursa si ei au dus greul ofertei Transelectrica, de exemplu. Am incercat sa compensez lipsa unui CEO, dar abia astept sa vina. Acum nu mai depinde de noi, totul tine de executive search. Vrem sa fie un proces de calitate si complex, sa aducem un CEO de inalta clasa. Faci acest lucru o data in 4 ani, cat este mandatul nostru, chiar daca asatepti mai mult, castigi prin calitate. Pe baza neuronilor pierduti, ai mei si ai colegilor din consiliu, si pe sacrificarea familiei. Dar este doar temporar, o sa vina directorul general si o sa ii dau cu mare placere toate aceste activitati”, mai spune Anghel.

“Angajatii BVB trebuie sa stie ca tot ce fac are un impact in valoarea companiei”


Administratorii Bursei de Valori Bucuresti vor cere acordul actionarilor pentru derularea unui program de rascumparare de actiuni proprii, cu scopul de a motiva personalul si echipa de management.

La AGA din 25/26 aprilie, Consiliul va supune spre aprobare rascumpararea a maxim 1% din capitalul social, cu valoarea nominala de 10 lei/actiune, la un pret minim de 20 de lei si un maxim de 50 de lei, pe cel mult 18 luni de la data publicarii hotararii.

Este 1% prea putin pentru motivarea angajatilor si a managementului? “1% inseamna aproximativ 2,6 milioane lei. Eu am fost promotorul acestei idei si cred in ea. Angajatii BVB trebuie sa se uite la valoarea companiei si sa fie constienti ca tot ce fac, tot ce scriu pe bloguri sau in alte parti are un impact asupra valorii. Daca vor primi actiuni, vor constientiza acest lucruri”, explica presedintele BVB.

In opinia sa, acest proces ar fi benefic si pentru actionari, pentru ca actiunile nu vor fi lasate sa scada prea mult. De asemenea, Anghel ia in calcul pe termen lung si pachete de optiuni pentru angajati – care sa ofere posibilitatea de a cumpara la un anumit pret . Astfel, vor fi motivati sa creasca valoarea companiei.

Dupa Londra, ce alte parteneriate urmeaza?

Dupa ce guvernul bulgar a scos la vanzare pachetul majoritar detinut la Bursa din Bulgaria, au aparut si primele zvonuri despre un eventual parteneriat intre cele doua burse vecine.

Lucian Anghel spune ca nu s-a discutat nimic concret in Consiliu. “Noi ramanem la viziunea de hub regional, ne mentinem acest obiectiv. Ramane de vazut cum se vor desfasura lucrurile. Nu se poate exclude nimic, insa orice achizitie se va realiza pe criterii de aducere de valoare adaugata. Hub-ul regional este sustenabil doar daca este profitabil, si investitiile au un return. Vor fi doar conditii economice, pentru ca nu putem sacrifica calitatea financiara a unei achizitii, doar ca sa fim hub regional. Ramane sa analizam, suntem deschisi la orice optiune, dar sa prezinte interes pentru actionari”, a explicat presedintele BVB.

Legat de Bursa din Chisinau, BVB detine in prezent 5%. Procesul a fost demarat anul trecut, de fosta conducere a Bursei si Lucian Anghel spune ca este o idee buna. “Este o initiativa locala, in Republica Moldova, in care BVB a avut posibilitatea sa exporte inteligenta prin softul oferit. Este o mana de ajutor. Daca va functiona, vom avea niste venituri din exportul inteligentei oamenilor care au creat softul in BVB. Din acest punct de vedere, cred ca pe termen lung ambele tari au de castigat”, a explicat Anghel.

Bursa de Valori Bucuresti si London Stock Exchange Group au semnat recent un acord de cooperare in mai multe domenii cheie de business, vizand printre altele promovarea oportunitatilor de investitii in Romania.

„Parteneriatul cu Londra este foarte important, in special pentru ofertele publice: avem nevoie de ajutorul lor pentru a deschide cat mai multe usi ale investitorilor mari de pe piata londoneza. Dupa Transelectrica, este esential sa pregatim rapid urmatorul pas. Avem un succes, este un val de optimism mai mare decat inainte, dar nu trebuie sa treaca multe luni pana la urmatoarea oferta”, mai spune presedintele BVB.

Lucian Anghel subliniaza ca aceste "privatizari" sunt de fapt vanzari de pachete, in urma carora statul nu pierde controlul. "Nu au fost bine intelese ofertele de vanzare. Este important de stiut ca statul nu pierde controlul la aceste companii iar plusurile care vin sunt legate de imbunatatirea transparentei si implicarea altor actionari, lucruri ce vor duce la cresterea valorii business-urilor", conchide presedintele BVB

Discutia, inceputa cu Transelectrica, se incheie in aceeasi nota pozitiva. Lucian Anghel este sigur ca se vor maximiza sansele de succes ale urmatoarei oferte, daca se va derula curand si daca se vor pastra ingredientele de la TEL. Mai ales ca si pietele internationale sunt relativ calme, deocamdata.

.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri