Caderea pietei romanesti de luni a pus pe fuga investitorii din piata, insa o parte din analisti considera ca din punct de vedere fundamental situatia companiilor de pe BVB ramane una buna, chiar si in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si a declararii falimentului.

“Chiar daca iesirea unei tari din zona euro ar fi o premiera, nu este sfarsitul lumii. Daca piata scade cu 15 – 20%, pe plan local avem conditii fundamentale sa recuperam repede aceste pierderi. Aici ma refer la estimarile de profit si dividende ale companiilor romanesti, care in multe cazuri arata evolutii pozitive”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza si cercetare piete de capital, din cadrul BCR.

Caruntu isi sustine punctul de vedere aratand ca societatile listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) au in medie un indice PER (price-to-earnings) de 10 - care arata subevaluare, in buna parte estimari de profit in crestere pentru primele trimestre din 2011, in vreme ce la nivelul dividendelor anticipate pentru anul 2012 (si care vor fi distribuite in 2013) randamentul mediu este de 8-10%, peste majoritatea castigurilor oferite de companiile din Europa Centrala si de Est.

„Este de inteles ca in astfel de momente de panica datele fundamentale nu mai conteaza, insa pe termen mediu acestea vor reveni in atentia investitorilor. Cine ar avea curajul sa spuna acum ‚intra la cumparare’? Aproape nimeni. Totusi, daca ne gandim ca o mare parte din companiile romanesti listate inca arata bine, in timp s-ar putea dovedi ca aceasta era o perioada buna de cumparare, mai ales pentru cine are nervi”, a declarat Caruntu.

Citi mai mult despre Pericolul iminent al iesirii Greciei din zona euro

Sursa imagine: sxc.hu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Manea (BCR): Metodologia de calcul a IRCC ar trebui modificata