Bursa a crescut cu 0,37%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa nu intre la tranzactionare, iar operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si SIF Oltenia (SIF5) au asigurat aproape 90% din lichiditatea de 24,4 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a crescut usor inca din primele minute, insa recuperarea usoara a venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse in cazul celor mai multe actiuni. Rulaje de peste 20.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de 24,4 milioane lei (5,5 milioane euro), a fost de peste doua ori mai mare decat rulajul de luni, de numai 11 milioane lei (2,5 milioane euro). Aproape 90% lichiditatea de marti a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (16,7 milioane lei, din care patru deal-uri de 9,7 milioane lei) si cu titlurile OMV Petrom (2,2 milioane lei, din care un deal 860.000 de lei) si cu actiuni SIF Oltenia (1,7 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei).

"Dependenta Bursei de la Bucuresti de tranzactiile deal, in conditiile unei lichiditati oricum sensibil sub 10 milioane de euro pe sedinta, reprezinta inca o masura a pozitiei delicate a bursei noastre in peisajul regional, avand in vedere ca doar cateva actiuni pot absorbi capitaluri importante, care s-ar dori investite pe piata de la Bucuresti. Singurul tratament pentru volumele reduse il reprezinta listarile majore, mai ales dintre marile companii private din economie. Fara astfel de exercitii de succes in urmatorii circa trei ani, bursa noastra risca sa nu isi mai poata depasi pentru mult timp conditia de piata de active de dimensiune experimentala", a declarat seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,7%, la pretul de 0,647 lei, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 1,01%, la 0,43 lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 0,46%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,43% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,54%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au stagnat la 1,051 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 0,55%, la 0,645 lei.

In precedentele sapte sedinte actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat o singura data pe verde, iar corectia din celelalte sase zile a dus pretul in jos cu 7,2%. In acelasi interval, titlurile SIF Muntenia au coborat cu 7,7%.

Investitorii au realizat, marti, 142 de tranzactii cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de aproape 1,2 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 488.000 de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercurea trecuta preluarea Muntenia Invest si indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de catre SIF Banat-Crisana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de catre SIF Banat-Crisana.

Analistul considera ca evolutia actiunilor SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia nu este influentata de anuntul preluarii indirecte a SIF Muntenia de catre SIF Banat-Crisana, dar nici de rezultatele financiare semestriale, intrucat indicatorii financiari sunt anuntati lunar.

"Cum la SIF Banat-Crisana nici macar profitul nu mai este un element foarte important de influenta a cotatiilor, din moment ce acest SIF ar putea sa nu mai distribuie dividende (precum pentru exercitiul financiar 2012), se intelege ca rezultatele financiare la SIF-uri trebuie tratate intr-un context oricum particular comparativ cu celelalte societati importante de la BVB. Principala masura a evolutiei calitative pe termen mediu si lung a portofoliului unui SIF consta in dinamica incasarilor din dividende de la societatile din portofoliu. Din acest punct de vedere, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au cele mai mici incasari din dividende dintre SIF-uri (mai putin de jumatate decat incasarile din dividende in 2012 in cazul SIF Oltenia, spre exemplu). In consecinta, daca persista, astfel de aspecte calitative ar trebui sa explice pe termen mediu si lung diferentele intre evaluarea pe bursa a acestor fonduri inchise de investitii", a adaugat Caruntu.

Indicele extins BET-XT a incheiat sedinta de marti in crestere cu 0,43%, iar indicele extins BET-BK cu 0,47% peste nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Rezultatele semestriale vor putea misca piata doar in cazul unor raportari mai slabe decat asteptarile. In general, in ultimii ani s-a observat ca foarte rar rezultatele trimestriale peste asteptari s-au concretizat explicit in cresteri importante de preturi si care sa se pastreze in timp, acesta fiind in special valabil in cazul societatilor cunoscute ca avand o volatilitate mai ridicata a rezultatelor financiare. Un exemplu relevant ar putea fi reprezentat de Transelectrica care a raportat pentru primul trimestru din acest an rezultate cu mult peste asteptarile pietei, insa acest lucru nu a ajutat pretul in perioada care a urmat", a afirmat Caruntu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 291.000 de lei, fata de 60.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,3%, continuand sa avanseze pentru a cincea sedinta consecutiv, dupa ce mai multe companii au raportat rezultate financiare peste asteptarile pietei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri