Fondul Proprietatea estimeaza ca va avea costuri de 10,7 milioane lei (2,4 mil. euro) pentru listarea secundara la Varsovia, jumatate din suma urmand sa fie incasata de consortiul format din JP Morgan, UniCredit Group si KBC Securities care va intermedia operatiunea.
Cei trei intermediari vor incasa 5,4 milioane lei, iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei, potrivit bugetului pentru listare intocmit de administratorul FP, compania americana Franklin Templeton, scrie Mediafax.

"Aceasta categorie de cheltuieli (onorariile intermediarilor -n.r.) reprezinta cea mai importanta componenta a bugetului pentru listarea secundara. Costurile asociate serviciilor furnizate de bancile de investitii vor fi de maxim 1,075 milioane euro, excluzand orice impozite sau taxe aplicabile, si vor include un onorariu fix, cheltuieli care trebuie rambursate de catre Fond si un onorariu variabil, corelat cu lichiditatea creata la bursa de valori varsovia. Aceasta categorie de cheltuieli include, de asemenea, acolo unde este cazul, TVA-ul si impozitul retinut la sursa aferente cheltuielilor mentionate anterior", mentioneaza Fondul Proprietatea.

Cheltuielile pentru listare urmeaza sa fie aprobat pe 27 iunie de actionarii Fondului Proprietatea, odata cu aprobarea finala privind listarea secundara. Cotarea pe bursa din Polonia a primit deja aprobarea de principiu intr-o AGA de la inceputul lunii aprilie.

Administratorul FP mentioneaza ca nu pot fi determinate exact costurile pentru listarea secundara si solicita, astfel, actionarilor sa ii permita sa depaseasca suma prevazuta in buget cu cel mult 10%.

Fondul a anuntat, joi, consortiul care va intermedia listarea tehnica la bursa de la Varsovia, care ar putea avea loc pana la finele acestui an. Data finala pentru listarea secundara depinde insa de momentul stabilirii unei legaturi directe sau indirecte intre sistemele depozitare din Polonia si Romania.

"Daca listarea secundara nu va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2012, cheltuielile ramase in legatura cu listarea secundara vor fi incluse in bugetul Fondului pentru anul 2013, ce va fi supus aprobarii actionarilor pana la sfarsitul anului 2012", se mai arata in bugetul pentru listare.

La recomandarea consortiului, listarea actiunilor la Varsovia va fi mai intai tehnica, fara vanzare de actiuni.

"Dupa listarea tehnica la Varsovia, Fondul si Consortiul vor actiona pentru sustinerea diversificarii bazei de actionari ai Fondului prin masuri de marketare a actiunilor catre investitorii institutionali polonezi si internationali, prin intermediul membrilor Consortiului care vor publica/actualiza analize referitoare la Fond, prin realizarea de intalniri intre investitorii si managementul Fondului (...)", se arata in planul propus pentru listarea secundara.

La 14 mai, investitorii institutionali straini detineau 47,16% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane juridice inregistrate in Romania aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice romani detineau 30,53%, iar persoanele fizice straine aveau 8,03% din actiuni.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din actiuni, si City of London (7,21%). Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, avea 4,93% din actiuni.

In ultima ora a sedintei bursiere de vineri, actiunile Fondului Proprietatea erau in crestere cu 1,63%, la 0,492 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,778 miliarde lei (1,518 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri