Statele Unite ale Americii au pierdut cu un an in urma pentru prima data in istorie ratingul AAA, eveniment care la acea data a provocat prabusirea burselor, dar care in prezent aproape ca nu mai are niciun efect vizibil in pietele financiare.
Pe 5 august 2011 agentia Standard & Poor’s a redus cu o treapta, la AA, ratingul pe termen lung al SUA. In doua zile Bursa de la Bucuresti a pierdut un miliard de euro la nivelul capitalizarii, in vreme ce peste o luna Bursa de la New York ajunsese la o pierdere de un trilion de dolari.

La acel moment cea mai mare temere a fost ca retrogradarea ratingului SUA va duce automat la cresterea costurilor de finantare ale acestei tari, si, implicit, la scaparea de sub control a datoriei publice oricum aflata la niveluri record. In acest scenariu SUA risca sa intre in default, eveniment cu efecte dezastruoase asupra economiei globale.

Nimic din cele mentionate mai sus nu a avut insa loc, ba dimpotriva, dobanda titlurilor de stat americane a inregistrat o scadere majora in ultimul an. Astfel, pe 5 august 2011 obligatiunile SUA aveau un randament de 2,56%, in vreme ce in prezent randamentul a ajuns la 1,51%.
Tot o alarma falsa s-au dovedit a fi si estimarile sumbre cu privire la evolutia pietelor de capital in lunile ce urmau retrogradarii. Astfel, dupa socul initial provocat de retrogradare, majoritatea indicilor globali au inceput sa inregistreze cresteri constante pana in prezent.

S&P 500, unul dintre principalii indici ai bursei americane, a urcat cu 16% de la evenimentul din 5 august 2011. In acelasi timp, BET, principalul indice al pietei de la Bucuresti inca inregistreaza o scadere (-3%), insa BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, a crescut cu aproape 10%. Tot cu 10% a crescut si FTSE 100, principalul indice al Bursei din Londra.

In prezent nu este foarte clar cand Statele Unite isi vor recapata ratingul de AAA, analistii fiind de parere ca anul 2012 iese din discutie.

„Ratingul SUA va reveni la AAA doar atunci cand datoria publica si deficitul se vor stabiliza. Atat timp cat deficitul acestei tari se mentine la peste 3% din PIB, este greu de crezut ca vom vedea restabilirea calificativului. In plus, anul acesta este unul electoral asa ca practic iese din discutie”, spune Andrei Radulescu, analist in cadrul societatii de intermediere financiara Broker Cluj.

Deficitul bugetar al SUA prevazut pentru acest an este de 1.330 miliarde dolari (8,5% din PIB) . Pentru exercitiul bugetar 2013, Casa Alba previzioneaza un deficit care sa ajunga la 3,9% din PIB.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri