Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) printr-o negociere directa cu posibilii investitori reprezinta cea mai buna optiune pentru statul roman, sunt de parere bancherii de investitii. Filtrarea unor oferte nepotrivite reprezinta principalul avantaj al acestei metode de vanzare, chiar daca nivelul transparentei scade.
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa.

„Oricine a fost implicat intr-o asemenea tranzactie va poate spune ca ea nu poate sa fie inchisa pe o singura cifra. Aceasta este de fapt marea deosebire intre metoda negocierii directe si cea a licitatiei publice, care era privita ca fiind transparenta, dar care este inadecvata in conditiile in care nu vinzi un bun, precum un tablou, ci o companie a carei evolutie poate fluctua, care are niste datorii si unde mai sunt necesare investitii”, spune Ioana Filipescu (foto), managing director Raiffeisen Investment.

Privatizarea Oltchim a esuat dupa ce castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu a putut sa plateasca in termenul de zece zile suma de circa 45 mil. euro pe care a oferit-o la deschiderea ofertelor.

“Negocierea directa este metoda cea mai folosita si in afara Romaniei pentru vanzarea sau privatizarea unor companii pentru ca te lasa sa adresezi chestiuni complexe de o maniera practica, inclusiv investitiile pe care cumparatorul si le asuma. Fara indoiala este o metoda mai buna decat licitatia cu strigare, aceasta din urma fiind foarte rar intalnita in cazul unor asemenea tranzactii”, mentioneaza Ioana Filipescu.

Ce presupune vanzarea in urma unei negocieri directe?



Victor Ponta nu a oferit detalii cu privire la felul in care se va desfasura efectiv a doua incercare de privatizare a Oltchim, mentionand insa ca investitorul va trebui sa isi asume datoriile combinatului, pastrarea locurilor de munca, realizarea investitiilor si derularea negocierilor pentru Arpechim.

“Pentru ofertele de privatizare nu exista o reteta standard care mereu sa fie aplicata cu succes. Negocierea directa nu se refera decat la ultima faza a procesului efectiv de privatizare. Mai exact, negocierea directa nu inseamna ca nu poate exista in prima faza si o procedura de precalificare unde vanzatorul sa poate impune anumite conditii de participare”, a declarat Filipescu.

In cea de-a doua faza a procesului de privatizare ar putea sa aiba loc procedura de oferta efectiva, in care investitorii interesati vor prezenta statului roman planurile si nivelul de pret pe care sunt dispusi sa il atinga pentru a prelua compania.

“Este evident ca in cazul unei companii precum Oltchim trebuie impuse conditii tehnice investitorilor interesati, pentru a nu mai ajunge sa ai oferte neserioase. Vanzarea prin negociere directa trebuia sa fie prima optiune de la inceput”, a declarat un alt bancher de investitii.

Abia in ultima faza s-ar putea trece la negocierea directa cu potentialii investitori interesati de Oltchim, tot in acest moment urmand sa fie stabilite si detaliile contractului final de privatizare.

Actiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzactionare, iar pretul acestora a coborat cu 15%, dupa ce investitorii s-au grabit sa vanda ca urmare a privatizarii esuate.

Statul roman va incerca din nou sa vanda compania in cursul anului viitor.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in lndustrie (OPSPi), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, exprimandu-si public regretul pentru insuccesul licitatiei de privatizare a Oltchim.

Citeste si Politicieni certati cu logica economica, vindeti Oltchim catre angajati!



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri