Piata de capital romaneasca trece printr-una dintre cele mai grele crize din istoria recenta, valorile tranzactionate zilnic ajungand la sume derizorii, in vreme ce o parte din bancile importante care faceau brokeraj se grabesc sa isi inchida operatiunile de intermediere pe Bursa de la Bucuresti (BVB). Nici la Sibiu situatia nu este mai buna, volumele de tranzactionare pe Sibex aflandu-se la minimele ultimilor sapte ani.

2,3 mil. euro - este valoarea medie a tranzactiilor facute pe BVB in fiecare zi din aceasta luna, de aproape sase ori mai putin decat se facea pe aceeasi bursa in 2007. Rarele exceptii sunt deal-urile facute cu actiuni Fondul Proprietatea.+/- 0,4% - este variatia medie zilnica pe care BET-FI, cunoscut ca unul dintre cei mai volatili indici ai Bursei, a avut-o in noiembrie. Scaderea lichiditatii de pe Bursa a lovit si variatiile indicilor, care rareori mai depasesc pragul de 1% intr-o singura sedinta.

1 - este numarul ofertelor de actiuni care s-au facut in acest an pe BVB. Este vorba de pachetul de 15% din actiunile Transelectrica, pe care statul l-a vandut la inceputul anului. Aceasta este de altfel si singura oferta publica de actiuni facuta de stat in in 2012, dintre numeroasele IPO-uri si SPO-uri pe care Guvernul le anunta in 2011.

Cotele de piata ale brokerilor de pe BVB in 20123 - este numarul bancilor care au anuntat deja ca renunta la diviziile de brokeraj de pe BVB. Unicredit CAIB, ING Romania si mai nou RBS Romania sunt cele trei companii financiare, primele doua reprezentand 16% din piata de brokeraj de pe Bursa.



Si lista cifrelor care descriu situatia in care se afla piata de capital poate continua…











Chis, Broker Cluj: Noi, brokerii, suntem principalii vinovati, dar vreau sa vad si niste masuri cu adevarat active ale conducerii burselor


Iesirea din piata de brokeraj a bancilor este asteptata sa loveasca Bursa in special la capitolul promovare in randul investitorilor straini, care erau principalii clienti ai institutiilor financiare.

“Pe termen scurt este posibil ca brokerii independenti ramasi in piata sa aiba ceva de castigat, daca clientii bancilor iesite de pe Bursa vor vinde o parte din actiuni si vor face volume. Pe termen mediu si lung insa toata lumea va avea de pierdut, pentru ca acele banci reprezinta o clientela care pentru noi este complimentara - jucatorii institutionali straini. De asemenea, piata romaneasca va avea de pierdut pentru ca nu va mai fi la fel de promovata in mediile financiare occidentale”, a declarat Grigore Chis (foto), director general Broker Cluj, singura companie de intermediere listata pe Bursa.

Acesta subliniaza ca fara masuri urgente piata de capital risca sa intre in colaps.

„In momentul de fata piata de capital romaneasca este la rascruce. Brokerii trebuie sa constientizeze ca mor de foame daca stau la birou si asteapta doar telefonul clientului, trebuie sa isi caute singuri clienti, sa promoveze piata si sa devina mai activi. Nu sunt de vina guvernantii, nu este de vina CNVM-ul, noi brokerii suntem principalii vinovati”, spune Chis.

Seful Broker Cluj adauga faptul ca sprijinul din partea instutitiilor pietei adesea lasa de dorit, lipsa unor elemente cheie in sistemul de tranzactionare indepartand investitorii de piata.

Daca institutiile pietei nu vin in intampinarea situatiei si in ajutorul intermediarilor, vor muri si ele odata cu brokerii. Orice piata de capital moderna are doua componente majore pe care noi nu le avem: vanzarea in lipsa si imprumuturile in marja. La modul real, noi acum pe BVB avem doar un serviciu de tranzactionare actiuni. Vreau sa vad un program si niste masuri cu adevarat active ale BVB si Sibex, si vreau sa vad niste conditii pe care ei le ofera furnizorilor de lichiditate, care dupa stiinta mea in occident sunt servicii platite”, spune Chis.

Cum se vor imparti cotele de piata ale brokerilor dupa exit-ul celor trei banci?


Iesirea din piata de brokeraj locala a ING, Unicredit si RBS (care impreuna aveau o cota de 16,1%) va modifica semnificativ cotele de piata ale intermediarilor de pe Bursa. Cel mai probabil clientii institutionali ai celor trei banci vor tranzactiona prin intermediul celorlalte banci ramase pe BVB.

Atunci cand iti pleaca doi dintre principalii jucatori intr-o piata mica, toti ceilalti sunt afectati. Nu poti sa te bucuri de cresteri iluzorii de cota. Dispar in primul rand doi jucatori care ar fi putut sa contribuie la cresterea pietei prin atragerea investitorilor si promovarea bursei in randul clientilor bancii. Nu dispar in schimb clientii acestora, care cel mai probabil oricum aveau deschise conturi la alte banci de pe BVB, si care vor mai face tranzactii”, a declarat Razvan Pasol (foto), directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest.

In prezent, majoritatea bancilor care opereaza case de brokeraj pe BVB isi mentin deschise aceste divizii, de multe ori neprofitabile, pentru a putea oferi clientilor o gama mai larga de servicii si instrumente financiare, dar si in speranta ca statul va lista in cele din urma companiile majore din portofoliu, iar aceste IPO-uri vor conduce la o crestere a lichiditatii cel putin pana la nivelul maximelor din 2007 (cca 15 - 20 mil. euro/zi), afirma seful departamentului de brokeraj al unei banci care inca opereaza pe BVB.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri