UPDATE: Ben Bernanke a anuntat in seara zilei de miercuri ca Fed ar urma sa reduca achizitiile de obligatiuni in al doilea semestru din 2013, programul de stimuli urmand sa se incheie la jumatatea anului viitor daca datele economice ale SUA continua sa inregistreze imbunatatiri.

Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke said the central bank may start reducing bond purchases later this year and end them in mid-2014 if the economy continues to improve as the central bank forecasts.

FED cumpara in prezent titluri de stat si obligatiuni ipotecare de 85 mld. dolari in fiecare luna cu bani electronici noi, iar posibilitatea ca acesti stimuli financiari sa fie retrasi a dus la agitarea pietelor in saptamanile precedente. Astfel, atat Bursa de la New York cat si bursele din Europa, inclus cea din Bucuresti, au scazut in ultima luna.

Analistii dau sanse mici unui anunt soc al sefului FED, precum stoparea completa a achizitiilor de obligatiuni, mizand mai degraba pe o reducere a sumei alocata lunar.

„Nota dominanta a opiniilor din piata este ca FED va anunta mentinerea programului din cauza ca revenirea economica in SUA este inca fragila iar inflatia este inca foarte mica. Eu insa ma astept ca in anuntul de asta seara (n.red. miercuri) sa se sugereze faptul ca Rezerva Federala este pregatita sa diminueze programul in urmatoarele luni mai ales daca datele macroeconomice se imbunatatesc”, declara Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

Cursul ar putea sa treaca sub 4,6 lei/euro in functie de hotararile FMI si FED

Reducerea programului de stimuli financiari in urmatoarele luni, s-ar transforma intr-o presiune negativa asupra leului, moneda nationala fiind privita ca un activ riscant, de pe care investitorii se vor retrage.

„Nu ar fi insa o presiune extrem de intensa, estimez un prag apropiat de 4,55. Pe EUR/RON vor conta insa mult si semnalele din partea FMI, odata cu vizita directorului Christine Lagarde in Romania. Daca de exemplu FED devine intr-adevar prudent si pregateste retragerea, iar FMI nu accepta continuarea acordului cu Romania, atunci un curs de 4,55 va deveni mult prea mic si m-as astepta mai degraba sa trecem de 4,6 lei/euro”, spune Cazacu.

Banca Nationala a Romaniei a publicat miercuri un curs de referinta in crestere cu 1,91 bani, pana la 4,4992 lei/euro.

Leul a indurat o depreciere severa in ultimele saptamani, o evolutie ce ameninta sa se transforme intr-o prabusire dupa sedinta de politica monetara a Rezervei Federale din aceasta seara. Leul este sensibil la sentimentul global fata de risc, fiind o valuta mai riscanta decat euro, la randu-i mai riscanta decat dolarul american”, afirma Cristian Cochintu, analist in cadrul Admiral Markets o companie specializata in servicii pe piata valutara.

Paradoxul burselor: Vestile bune ar putea sa duca la scaderea actiunilor

Dependente de stimuli, pietele de capital se pot prabusi daca americanii nu mai tiparesc bani, este de parere analistul Admiral Markets.

Sursa foto: sxc.hu