Dan Bucsa, economistul grupului UniCredit pentru zona ECE, considera ca Romania nu va putea sa revigoreze piata de capital si cel mai bine ar fi sa fie vanduta unui jucator regional.

"Nu vorbim despre nationalism aici, ci de oportunitati pierdute. Nu ne permitem sa avem o bursa si Romania pierde bani si oportunitati din aceasta cauza", spune Bucsa.

El a explicat ca la un nivel modest al tranzactiilor realizate pe Bursa de la Bucuresti, de circa 1% din PIB, piata de capital nu are capacitatea sa finanteze companiile.

Mai mult, economistul UniCredit atrage atentia si asupra lipsei pietei de obligatiuni corporative. Romania nu ofera investitorilor obligatiuni ale companiilor cvasisuverane, asa cum este de exemplu Rusia, unde investitorii se bat pentru a cumpara bond-uri Gazprom, mai degraba decat titluri de stat rusesti.

Gazprom si-a propus pentru acest an sa vanda obligatiuni de 55 miliarde euro.

Pe de alta parte, investitorii straini sunt atrasi de Romania doar din perspectiva titlurilor de stat.

"S-a simtit o schimbare incredibila de optica. Daca anul treccut fondurile de pensii continentale, de exemplu din Germania, nu vroiau sa detina titluri de stat romanesti, acum nici nu concep sa nu aiba in portofoliu tituri emise de statul roman", a povestit Bucsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri