Guvernul spera ca Hidroelectrica va iesi rapid din insolventa si va putea astfel sa vanda pe Bursa 15% din actiunile companiei, informand in acest sens FMI ca mentine luna iunie ca termen maxim pentru finalizarea procedurii, releva scrisoarea de intentie obtinuta de Mediafax.

Documentul a fost semnat in luna martie si transmis la Washington.

"In luna februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica in insolventa, pana la solutionarea pretentiilor legale formulate de distribuitorii de energie impotriva companiei. Ne mentinem angajamentul de a lansa o OPI (oferta publica initiala-n.r.) la Hidroelectrica, in conformitate, cu criteriul de referinta structural, de indata ce compania iese din insolventa", se arata in scrisoare.

In acelasi timp, in anexa scrisorii transmisa FMI, termenul maxim pentru lansarea unei oferte publice initiale pentru 15% din actiunile detinute de stat la Hidroelectrica este mentinut ca sfarsit al lunii iunie.

Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce, pe 25 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

Remus Borza nu a rezistat...
Citeste si: Borza, concediat dupa ce a cerut "optimizarea" numarului bugetarilor

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat , in urma cu doua saptamani, ca va folosi cotenstatia in anulare in instanta pentru a obtine iesirea companiei din insolventa, insa doar dupa ce Curtea de Apel va prezenta motivarea hotararii.
Si Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat ca Ministerul Economiei va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa, fiind posibila o cale extraordinara de atac, si va restructura compania, prin renuntarea la investitiile care nu contribuie la productia de electricitate.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a afirmat insa ca este imposibila listarea Hidrolectrica in acest an, din cauza reintrarii producatorului de energie in insolventa, si ca Fondul va reevalua valoarea participatiei detinute la companie.

Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, statul controland restul de 80,05% din capitalul Hidroelectrica.
Conform intelegerii cu FMI, Hidroelectrica ar trebui listata la bursa in luna iunie, cu 15% din actiuni.

Statul a selectat la finalul lunii ianuarie consortiul de brokeri pentru intermedierea ofertei pentru listarea companiei, format din Raiffeisen Capital&Investment si Morgan Stanley, insa o luna mai tarziu, pe 25 februarie, Hidroelectrica a reintrat in insolventa.

Eugen Teodorovici, de...
Citeste si: Teodorovici, de neclintit dupa intalnirea cu reprezentantii FMI

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Guvernul anunta din nou ca...
Citeste si: Guvernul anunta din nou ca vrea sa listeze Hidroelectrica


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Dancila: Luam in calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile