Guvernul spera ca Hidroelectrica va iesi rapid din insolventa si va putea astfel sa vanda pe Bursa 15% din actiunile companiei, informand in acest sens FMI ca mentine luna iunie ca termen maxim pentru finalizarea procedurii, releva scrisoarea de intentie obtinuta de Mediafax.

Documentul a fost semnat in luna martie si transmis la Washington.

"In luna februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica in insolventa, pana la solutionarea pretentiilor legale formulate de distribuitorii de energie impotriva companiei. Ne mentinem angajamentul de a lansa o OPI (oferta publica initiala-n.r.) la Hidroelectrica, in conformitate, cu criteriul de referinta structural, de indata ce compania iese din insolventa", se arata in scrisoare.

In acelasi timp, in anexa scrisorii transmisa FMI, termenul maxim pentru lansarea unei oferte publice initiale pentru 15% din actiunile detinute de stat la Hidroelectrica este mentinut ca sfarsit al lunii iunie.

Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce, pe 25 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat , in urma cu doua saptamani, ca va folosi cotenstatia in anulare in instanta pentru a obtine iesirea companiei din insolventa, insa doar dupa ce Curtea de Apel va prezenta motivarea hotararii.
Si Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat ca Ministerul Economiei va scoate "cat mai repede" Hidroelectrica din insolventa, fiind posibila o cale extraordinara de atac, si va restructura compania, prin renuntarea la investitiile care nu contribuie la productia de electricitate.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a afirmat insa ca este imposibila listarea Hidrolectrica in acest an, din cauza reintrarii producatorului de energie in insolventa, si ca Fondul va reevalua valoarea participatiei detinute la companie.

Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, statul controland restul de 80,05% din capitalul Hidroelectrica.
Conform intelegerii cu FMI, Hidroelectrica ar trebui listata la bursa in luna iunie, cu 15% din actiuni.

Statul a selectat la finalul lunii ianuarie consortiul de brokeri pentru intermedierea ofertei pentru listarea companiei, format din Raiffeisen Capital&Investment si Morgan Stanley, insa o luna mai tarziu, pe 25 februarie, Hidroelectrica a reintrat in insolventa.

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri