Sistemul energetic romanesc "a fost violat pe toate partile" in ultimii 20 de ani, dar este inca in functiune, a afirmat Carmen Neagu (foto), presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la conferinta "Mediafax Talks about Energy".

"Deschiderea pietei si interconectarea (pietei energetice cu statele vecine - n.r.) se vor face. Au fost specialisti care au construit un sistem energetic care, imi permit sa spun, desi a fost violat pe toate partile in ultimii 20 de ani, inca este in functiune si Romania pana astazi nu a experimentat un black-out (pana de curent), ba a ajutat tarile vecine in situatii dificile. Ar fi bine sa asiguram energie din capacitati energetice romanesti", a spus Neagu.

Prezent la conferinta, Valentin Mircea, avocat in firma de avocatura Mircea si Asociatii, a afirmat ca Romania are o supracapacitate energetica de productie a energiei care, este insa "iluzorie", pentru ca in mare parte este reprezentata de unitati invechite.

Potrivit lui Mircea, statul are un parti-pris fata de companiile energetice pe care le controleaza, desi ar trebui sa se comporte in mod egal cu toti jucatorii din paiata. De asemenea, "miscarile bruste", precum introducerea impozitului pe constructii speciale, ar trebui evitate sau, daca tot se introduc, macar sa fie bine fundamentate.

Daca nu se fac lucrurile serios, vom vorbi de industria de lumanari. Este posibil sa ajungem, si la black-out-uri daca in trei-cinci ani vom vorbi de aceleasi lucruri - Valentin Mircea, Mircea si Asociatii

Citeste si:
Fostul sef al Transelectrica, trimis in judecata: care este motivul
Fostul sef al Transelectrica,...

"Daca nu se fac lucrurile serios, vom vorbi de industria de lumanari. Este posibil sa ajungem, si la black-out-uri daca in trei-cinci ani vom vorbi de aceleasi lucruri. (...) Statul face miscari bruste, cum este de exemplu taxa pe stalp, care este, colac peste pupaza, ultima dintre masurile burste. Astfel de miscari trebuie evitate. Sunt mesaje negative care se transmit in ce priveste investitiile in Romania", a spus Mircea.

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate marti, prima plata fiind efectuata pana luni, 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie. Carmen Neagu a afirmat ca fara predictibilitate nu vor exista investitii, iar la elaborarea noii strategii energetice va fi foarte importanta stabilirea tipului de investitor dorit.

"Va trebui sa ne decidem ce ne dorim pentru investitiile in domeniul energetic: investitori speculativi sau investitori strategici seriosi?", a spus Neagu.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a afirmat, in conferinta "Mediafax Talks about Energy" ca spera ca in luna octombrie, chiar daca este un termen ambitios, Departamentul pentru Energie sa prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucreaza 25 de oameni din sectorul energetic.

Citeste si:
Romania are, luni, cea mai ieftina energie electrica din regiune
Romania are, luni, cea mai...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Sebastian Burduja isi da demisia din board-ul Transelectrica
Setari Cookie-uri