Bursa inchide pe minus in ciuda revenirii de la inchidere

Bursa a recuperat in partea a doua a zilei de marti aproape integral declinul inregistrat la mijlocul sedintei si a inchis in scadere usoara, cu o parte semnificativa din lichiditate generata de un transfer de tip deal cu actiuni Fondul Proprietatea (FP).

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au inchis in scadere cu doar 0,1%, dupa ce la mijlocul zilei au fost pe minus cu 0,4%, scrie Mediafax. Rulajul s-a accelerat in a doua jumatate a sedintei si a ajuns la 60,2 milioane de lei (13,6 milioane de euro), de trei ori peste nivelul de la mijlocul zilei.

BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

Evolutia pietei a fost salvata de doua dintre cele mai importante actiuni de pe bursa, Fondul Proprietatea (FP) si Romgaz (SNG). In timp ce Fondul Proprietatea a revenit de la un declin de 0,7% si a inchis in urcare cu 0,1%, avansul Romgaz de 0,1% la mijlocul zilei a urcat la 0,5% pe final.

Sectorul energetic a ajutat din nou piata, contribuind la limitarea declinului general. Indicele BET NG, al companiilor din energie, a stagnat, in timp ce BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 1%.

Citeste si:
Agroland vine la Bursa de Valori București
Agroland vine la Bursa de...

Toate SIF-urile au inchis in teritoriu negativ, cu cea mai slaba evolutie de departe pentru actiunile SIF Transilvania (SIF3), in declin cu 5,3%.

Investitorii au tranzactionat actiuni Fondul Proprietatea in valoare de 25 de milioane de lei, din care 17,3 milioane de lei printr-un deal.

A doua cea mai lichida actiune a fost Romgaz, cu tranzactii de 6,65 milioane de lei, urmata la scurta distanta de Electrica (EL), cu schimburi in valoare de 6,3 milioane de lei, incluzand un transfer deal de 4,2 milioane de lei.

Electrica a inchis in crestere cu 0,1%, dupa ce pe parcursul zilei s-a aflat pe scadere.

Citeste si:
Bursa lansează o platformă de date în timp real pentru investitori
Bursa lansează o platformă de...

O alta actiune cu pondere semnificativa pe bursa, OMV Petrom (SNP), a recuperat pe final declinul care a ajuns pe parcursul zilei pana la 1,9%, si a inchis in stagnare, pe un rulaj de 3,5 milioane de lei.

Activitatea de pe segmentul deal a fost salvata in a doua jumatate a zilei de transferul cu titluri Fondul Proprietatea si o tranzactie mai mica, de 1,5 milioane de lei, cu titluri OMV Petrom. In prima parte a sedintei s-au derulat doar doua deal-uri, de 4,2 milioane de lei cu actiuni Electrica si de 765.000 de lei cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele extins BET XT a scazut cu 0,3%, iar BET BK a inregistrat un declin de 0,7%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:
RAPORT: Cum influențează obezitatea decesele provocate de COVID-19
RAPORT: Cum influențează...

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in crestere, pentru a doua zi consecutiv, sustinute de rezultatele raportate de companii. Indicii FTSE 100 (Londra) si CAC 40 (Paris) au avansat cu 0,6%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1%.

In Europa Centrala, pietele importante au evoluat mixt, cu indicele PX (Praga) in scadere cu 0,2%, BUX (Ungaria) in urcare cu 0,3%, iar WIG20 (Varsovia) in stagnare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri