Rubla a atins miercuri noi minime fata de dolar si euro, desi banca centrala a Rusiei a cheltuit in aceasta luna 7 miliarde de dolari pentru sustinerea monedei afectata de impactul crizei ucrainene asupra economiei ruse, dar si de cotatia scazuta a petrolului, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

La putin timp dupa deschiderea tranzactiilor valutare la Moscova, rubla a fost cotata la 41,04 unitati pentru un dolar, un nou nivel minim istoric, revenind ulterior la 40,09 unitati pentru un dolar. Totodata, rubla a coborat la un minim de 51,97 unitati pentru un euro, fiind apoi tranzactionata la 51,75 unitati pentru un euro.

Potrivit analistilor bancii ING, prabusirea rublei are legatura in mare parte cu scaderea pretului petrolului. "Perspectivele rublei depind aproape in totalitate de amploarea declinului cotatiei petrolului, de continuarea scaderii sau revenirea la crestere a acesteia", noteaza analistii ING.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, a scazut miercuri cu pana la 2%, la 83,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din noiembrie 2010. Rusii privesc cu ingrijorare deprecierea din acest an a rublei, care, alaturi de efectul interzicerii importurilor de produse alimentare din tarile occidentale, amplifica inflatia si sunt tentati sa isi plaseze economiile in alte valute, agravand tendinta negativa a monedei.

Rubla resimte efectele retragerilor masive de capital declansate de criza ucraineana si sanctiunile occidentale fara precedent impuse unor companii si persoane din Rusia, iar economia se afla in pragul recesiunii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri