La putin timp dupa deschiderea tranzactiilor valutare la Moscova, rubla a fost cotata la 41,04 unitati pentru un dolar, un nou nivel minim istoric, revenind ulterior la 40,09 unitati pentru un dolar. Totodata, rubla a coborat la un minim de 51,97 unitati pentru un euro, fiind apoi tranzactionata la 51,75 unitati pentru un euro.

Potrivit analistilor bancii ING, prabusirea rublei are legatura in mare parte cu scaderea pretului petrolului. "Perspectivele rublei depind aproape in totalitate de amploarea declinului cotatiei petrolului, de continuarea scaderii sau revenirea la crestere a acesteia", noteaza analistii ING.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, a scazut miercuri cu pana la 2%, la 83,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din noiembrie 2010. Rusii privesc cu ingrijorare deprecierea din acest an a rublei, care, alaturi de efectul interzicerii importurilor de produse alimentare din tarile occidentale, amplifica inflatia si sunt tentati sa isi plaseze economiile in alte valute, agravand tendinta negativa a monedei.

Rubla resimte efectele retragerilor masive de capital declansate de criza ucraineana si sanctiunile occidentale fara precedent impuse unor companii si persoane din Rusia, iar economia se afla in pragul recesiunii.