Aproape toate actiunile lichide au inchis vineri in urcare, intr-o piata care a terminat sedinta in teritoriu pozitiv, sustinuta de avansul cotatiilor Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,7%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,8%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine, relateaza Mediafax.

Cei doi indici au revenit in partea a doua a zilei, dupa ce au deschis sedinta in urcare cu aproximativ 1%, dar pana la mijlocul sedintei au trecut pe stagnare. Valoarea tranzactiilor perfectate s-a situat la 39 milioane de lei (8,7 milioane de euro).

Actiunile Fondul Proprietatea au inregistrat cel mai ridicat rulaj, de 12,4 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de 3,4 milioane de lei pe segmentul deal al pietei. Cotatia Fondul Proprietatea a crescut cu 0,7%, prima evolutie pozitiva dupa cinci sedinte de scadere. Rulaje ridicate au consemnat si actiunile din sectorul bancar, dar si cele ale companiilor din energie.

Astfel, schimburile cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-au ridicat la 3,6 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de tip deal de 936.000 de lei, in timp ce rulajul actiunilor Banca Transilvania (TLV) a totalizat 3 milioane de lei, din care un transfer deal de 370.000 de lei. Actiunile BRD au crescut cu 2,2%, iar cele Banca Transilvania au avansat cu 0,4%, dupa ce au pierdut 3,4% din valoare joi, in contextul aprecierii puternice a francului elvetian.

Banca Transilvania a semnat la inceputul lunii decembrie un contract pentru preluarea Volksbank Romania, institutie de credit cu un portofoliu semnificativ de imprumuturi acordate in franci elvetieni. Decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci pe euro, impus in 2011, a avut joi ca efect aprecierea monedei elvetiene cu pana la 41% pe pietele externe, in timp ce cursul francului anuntat de Banca Nationala a Romaniei a urcat cu 15,7%, la nivelul record de 4,3287 lei/franc, iar vineri a continuat sa creasca si a stabilit un nou maxim, la 4,4228 lei/franc. Titlurile BRD nu au variat semnificativ pe parcursul sedintei de joi, cand au inchis in urcare cu 0,1%.

In sectorul energetic, indicele BET NG a crescut cu 0,7%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,2%. Romgaz (SNG) si Transelectrica (TEL) au inregistrat cel mai ridicat rulaj intre actiunile din energie, de cate 5,3 milioane de lei. Lichiditatea pe titlurile Transelectrica include si doua transferuri de pe segmentul deal al bursei. Actiunile Romgaz au urcat cu 0,7%, iar cele Transelectrica cu 1,4%.

Actiunile OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai ridicata pondere in principalii indici ai pietei, au stagnat, in timp ce titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,1%. Pe segmentul deal al bursei a avut loc si un transfer cu actiuni Impact (IMP) de 1,4 milioane de lei.

Indicele BET XT a urcat cu 0,6%, iar BET BK cu 0,3%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut vineri la cel mai ridicat nivel incepand din 2008, in contextul unei reveniri a actiunilor din sectorul energetic. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a urcat cu 0,8%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,3%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri