Bursa de la Bucuresti a trecut pe scadere in partea a doua a zilei si a inchis sesiunea de vineri in coborare cu 0,6%, trasa in jos de actiunile Banca Transilvania (TLV), Electrica (EL) si OMV Petrom (SNP), o treime din rulajul pietei fiind asigurat din transferuri pe piata deal.

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,56%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni, cu 0,66%, dupa ce in ziua precedenta au urcat cu 0,3%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Investitorii au tranzactionat actiuni de 78 milioane de lei (17,67 milioane de euro), cea mai ridicata lichiditate incepand din 30 ianuarie, cand schimburile s-au ridicat la 90,35 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Tranzactiile cu actiuni au insumat 37,45 milioane de lei (8,48 milioane euro), la jumatate fata de nivelul de 78 milioane de lei atins joi, cand a fost inregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele sase saptamani. Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai mare rulaj, de 15,5 milioane de lei, suma in care intra si un transfer de tip deal de 11,17 milioane de lei. Cotatia FP a a crescut cu 0,95%, la 0,848 lei/unitate.

Pe piata deal au mai fost perfectate trei tranzactii vineri, cu pachete de actiuni OMV Petrom, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale (BRD), toate cele trei transferuri fiind efectuate la preturi in scadere fata de cotatiile de la inchiderea de joi. OMV Petrom a inregistrat un rulaj de 2,33 milioane de lei, din care 773.455 lei pe piata secundara, actiunile companiei petroliere inchizand in coborare cu 1,9%.

Titlurile Banca Transilvania au scazut semnificativ, cu 2,84% la 2,05/unitate, dupa transferuri totale de 2,5 milioane de lei, inclusiv 624.000 lei in urma unui transfer cu 300.000 de actiuni pe piata deal, perfectat la un pret de 2,08 lei/unitate. BRD a inchis in urcare cu 0,54%, la 9,31 lei/actiune, pe un rulaj de 1,65 milioane de lei, din care 925.000 lei provenind dintr-o tranzactie cu 100.000 de actiuni la un pret de 9,25 lei/unitate.

BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a incheiat ziua in scadere cu 1,09%, in principal din cauza declinului actiunilor SIF Muntenia, care au pierdut 2,3% din valoare. Nici BET NG, al sectorului energetic, nu a reusit sa incheie saptamana pe verde, in ciuda avansului actiunilor Romgaz (SNG) si Transgaz (TGN), de 0,52%, respectiv 0,48%.

Titlurile Romgaz au crescut in prima parte a zile cu pana la 1,4%, dupa ce compania a anuntat ca propune actionarilor acordarea de dividende in valoare cumulata de 1,21 miliarde de lei (273,1 milioane de euro), reprezentand 84,6% din profitul net de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro) obtinut anul trecut. Romgaz a fost cel mai tranzactionat emitent vineri, cu un numar de 412 transferuri, insa valoarea acestora a fost de 8,42 milioane de lei, sub cea consemnata de Fondul Proprietatea.

Tot in sectorul energetic, actiunile Electrica au inchis la 12,31 lei/unitate, in scadere cu 1,6% raportat la finele sesiunii precedente.

Indicele BET XT a coborat cu 0,77%, iar BET BK cu 0,91%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Un rulaj mai important a fost inregistrat si de Artego Targu Jiu (ARTE), titlurile producatorului de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor urcand cu 13,92% dupa transferuri in valoare de 1,54 milioane de lei.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut vineri, indreptandu-se spre un maxim absolut, sustinute de castigurile companiilor din industria mineritului si petroliera. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a urcat cu 0,7%, dupa ce pe parcursul sedintei a crescut cu 0,8%, depasind 7.000 de puncte pentru prima data. CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,3%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,4%.

In Europa Centrala, bursa de la Praga a urcat cu 0,2%, cea de la Varsovia cu 0,6%, iar cea de la Budapesta cu 1,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri