Actionarii Electrica (EL) au aprobat, marti, reluarea negocierilor pentru achizitia participatiilor detinute de Fondul Proprietatea (FP) la Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare.

Fondul Proprietatea detine 21,99% din Electrica Distributie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distributie Transilvania Nord, 21,99% din Electrica Distributie Transilvania Sud si 22% din Electrica Furnizare, scrie Mediafax.

"Pretul oferit Fondului Proprietatea pentru dobandirea detinerilor va trebui sa tina seama exclusiv de argumentele economice existente pentru aceasta achizitie. La momentul finalizarii procesului de negociere, Consiliul de Administratie este obligat sa faca public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de catre Fondul Proprietatea, impreuna cu argumentatia economica care a stat la baza ofertei", se arata in raportul cu deciziile adunarii actionarilor Electrica.

Consiliul de Administratie va trebui sa incheie procesul de negociere pana la finele lunii martie, urmand ca incheierea procesului sa fie urmata de publicarea pretului oferit.

De asemenea, actionarii Electrica au aprobat si propunerea Ministerului Energiei de trecere de la un Consiliu de Administratie cu cinci membri la unul cu sapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu si numirea de noi membri. Statul detine, prin Ministerul Energiei, o participatie de 48,78% la Electrica, fiind cel mai mare actionar. Actionarii au fost convocati pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administratie. Din actualul Consiliu de Administratie fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu.

Citeste si:
FP spera ca actionarii Engie vor fi de acord cu listarea
Fondul Proprietatea: Suntem...

Potrivit unor date prezentate de Fondul Proprietatea la finele lunii octombrie, participatiile detinute la Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Furnizare au o valoare cumulata calculata la 189 milioane euro.

Fondul a retras in martie o oferta catre Electrica pentru vanzarea participatiilor minoritare pe care le are la cele patru subsidiare.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny a declarat, la inceputul lunii noiembrie, ca FP vrea sa vanda detinerile la subsidiarele Electrica, iar o tranzactie este doar o chestiune de timp.

"Tranzactia cu Electrica va avea loc mai devreme sau mai tarziu, pentru ca este buna pentru actionarii Electrica si este buna si pentru noi. Din perspectiva noastra este doar o chestiune de timp. (...) Discutam tot timpul cu Electrica, dar nu exista negocieri formale. Discutam despre cum ar trebui facuta tranzactia, despre cum sa abordam evaluarea, dar nu exista negocieri formale care sa implice consilieri si avocati. Multe depind de decizia actionarilor pe 10 noiembrie", a declarat managerul FP.

Citeste si:
Din ce face bani Fondul Proprietatea?
De unde vin incasarile anuale...

Compania Electrica a fost listata la mijlocul anului trecut pe bursele de la Bucuresti si Londra. Statul roman a cedat astfel controlul companiei, ramanand cu o detinere de 48,78%. In urma listarii, prin emisiune de actiuni noi, Electrica a atras circa 600 de milioane de euro, bani care se regasesc si acum in conturiel companiei.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul Proprietatea vrea sa dea in judecata statul pentru OUG 114