Conducerea Electrica a primit mandat, in noiembrie 2015, de la actionarii companiei sa inceapa negocieri cu Fondul Proprietatea pentru achizitionarea de catre distribuitorul de electricitate a tuturor participatiilor detinute de FP la filialale Electrica, scrie news.ro.

Conducerea Electrica avea mandat sa incheie negocierile pana la data de 31 martie 2016."In conformitate cu mandatul primit din partea actionarilor de a face public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de Fondul Proprietatea, anuntam ca oferta ferma a Electrica SA a fost de 790 milioane lei (equity value)", se precizeaza in comunicatul Electrica.

Fondul Proprietatea detine 21,99% din actiunile filialei Electrica Distributie Muntenia Nord, 22% din Electrica Distributie Transilvania Nord si 21,99% din Electrica Distributie Transilvania Sud, acestea fiind cele trei societati regionale de distributie de electricitate, din cele opt in total din Romania, pe care le controleaza Electrica.In plus, FP mai detine 22% dintr-o alta filiala, Electrica Furnizare SA, detinerea minoritara fiind inclusa in negocieri.
"Oferta FP de 875 milioane lei (equity value) nu surprinde, din punctul nostru de vedere, modificarile cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluarii in scopul actualizarii Valorii Activului Net (VAN) si nu are la baza un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, in lumina modificarilor inopinate recent aprobate de ANRE", se mai arata in comunicatul Electrica.

Insa Fondul Proprietatea are o versiune diferita legata de preturile efective oferite de cele doua companii.

"Pretul final oferit de Electrica a fost de 790 milioane lei, incluzand si dividendele de 106 milioane lei ce vor fi platite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea si care ar fi trebuit transferate catre Electrica in urma tranzactiei", se arata intr-un comunicat al FP.

Citeste si:

"Astfel, pretul efectiv oferit de Electrica pentru detinerile in cadrul subsidiarelor a fost de 684 milioane lei, ceea ce reprezinta un discount de peste 18% fata de valoarea de 841 milioane lei a acestor detineri, nivel la care au fost evaluate in activul net al Fondului la data de 29 februarie 2016", a completat Fondul.

In plus, Fondul ar fi redus pretul solicitat pana la 805 milioane lei, care ar fi urmat sa fie platit de Electrica pentru participatiile in cele patru subsidiare.

"Pentru a face tranzactia mai atractiva si pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o intelegere, ne-am oferit, de asemenea, sa platim catre Electrica 36 milioane lei primite sub forma de dividende de la subsidiare (dintr-un total de 106 milioane lei pe care Fondul este indreptatit sa le primeasca pentru anul financiar 2015). In concluzie, valoarea cash neta pentru Electrica ar fi fost de 769 milioane lei", a mai precizat Fondul.

Electrica are o valoare de piata de 4,3 miliarde de lei, echivalent cu aproape 1 miliard de euro, in timp ce Fondul Proprietatea are o valoare dubla, de 8,7 miliarde de lei, la ultimul pret de inchidere de la Bursa de Valori Bucuresti.

Recent, Ioan Rosca, directorul general al Electrica, a fost revocat din functie de catre consiliul de administratie al societatii, cu efect imediat, si inlocuit cu fostul director financiar, Iuliana Andronache, care are functia de director general interimar pana la numirea unui nou sef al companiei.

Sursa foto: Shutterstock / arek_malang