Erste Group, proprietarul BCR, si-a schimbat perspectiva pentru actiunile europene in urmatoarele trei luni, anticipand scaderi de pana la 5% la nivelul continentului in contextul Brexit-ului. Totusi, austriecii nu se asteapta la o prabusire a burselor, la nivel global acestia mizand chiar pe cresteri in trimestrul al treilea. De asemenea, efectele Brexit-ului asupra economiilor vor ramane modeste, mai spun acestia.

Bursele afectate de Brexit… si nu prea

Perspectivele de crestere a profiturilor companiilor americane sunt pozitive pentru restul anului, dar, in schimb, situatia s-a inrautatit in Europa, unde castigurile sunt asteptate sa fie in scadere, iar votul pentru iesirea Marii Britanii din UE a generat o noua situatie de incertitudine.

“Ne asteptam ca FTSE Europe sa scada cu procente cuprinse intre -5% si 0% in T3, evolutie insotita de o crestere a volatilitatii”, mentioneaza analistii Erste. “Estimam o performanta usor pozitiva pentru indicele S&P 500 (crestere de pana la 5%) in trimetrul al treilea. Avand in vedere amplificarea incertitudinii politice si economice in Europa, actiunile americane vor afisa o stabilitate mai mare fata de cele europene”, adauga acestia.

La nivel global, Erste mizeaza de asemenea pe o crestere de pana la 5% a burselor, sustinuta in special de evolutia buna a pietelor emergente, care sunt asteptate sa depaseasca pietele dezvoltate.

Valute: EUR/USD va fluctua usor peste nivelul de 1,10. Francul se depreciaza, leul ramane stabil

“Brexit-ul a schimbat asteptarile privind cresterea dobanzii cheie in SUA, iar ca urmare pietele nu vor avea motive sa impinga dolarul mai sus decat este. Ne asteptam ca EUR/USD sa aiba o evolutie laterala (n.red. in T3) urmand sa depaseasca usor nivelul de 1,10”.

Rezultatul referendumului din Marea Britanie a avut un impact modest asupra cursului euro-dolar. Inaintea votului era asteptata o apreciere masiva a dolarului, moneda de refugiu in perioadele de incertitudine, insa, dupa o crestere initiala de scurta durata, valuta americana a revenit aproape de nivelul inregistrat anterior. Evolutia este explicata de analisti prin faptul ca sansele unei cresteri a dobanzii cheie de catre Fed in urmatoarele luni au devenit foarte scazute dupa Brexit.

Si leul este asteptat sa aiba o evolutie stabila atat in acest an, cat si in 2017. Astfel, Erste are o tinta pe curs de 4,5 lei/in T3 si de 4,51 lei/euro in T4 2016, urmand ca in prima jumatate a anului viitor leul sa se mentina la un nivel de 4,5. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs oficial de 4,49 lei/euro, dupa ce la inceputul saptamanii scazuse in premiera sub nivelul de 4,5.

De cealalta parte, francul elvetian este considerat a fi supraevaluat in momentul de fata iar ca urmare analistii Erste se asteapta la o depreciere a acestei monede in restul anului.

Aurul poate creste pana la 1.380 dolari/uncie

In cazul aurului, evolutiile bune din acest an sunt asteptate sa se mentina si in urmatorul trimestru, potrivit analistilor Erste. Acestia spun ca metalul pretios se va tranzactiona in intervalul 1.320 – 1.380 dolari/uncie, cu circa 2,5% mai mult decat cotatia notata marti pe pietele internationale (1.345 dolari/uncie).

Pretul aurului in dolari a urcat cu 6,4% in trimestrul al doilea si cu 27% de la inceputul anului, depasind toate bursele dezvoltate si o buna parte din bursele din tari emergente.

BNR creste dobanzile in T4 2017. Care sunt efectele Brexit-ului asupra economiilor din regiune

Brexit-ul este considerat de Erste un “factor de stres” pentru economiile din Europa Centrala si de Est (ECE), avand in vedere ca inca nu se stie cand si cum va avea loc iesirea Marii Britanii din UE. Austriecii si-au redus estimarea privind cresterea economica medie in regiune, de la 3,1% la 2,9% in 2016, si de la 3,3% la 3% in 2017.

“Brexit-ul va avea cel mai probabil efecte negative asupra economiilor din ECE. Cel mai puternic impact al Brexit-ului se va propaga prin intermediul comertului extern. Aceste efecte nu vin neaparat ca urmare a schimburilor comerciale directe cu Marea Britanie (acestea reprezinta doar 3-7% din exporturile tarilor din ECE), ci mai degraba pe filiala schimburilor dintre tarile ECE si tarile din zona euro”, mentioneaza analistii Erste Group.

In Romania, principalul factor cu influenta asupra economiei raman masurile de relaxare fiscala. Austriecii considera ca acestea sunt “excesive” si ca vor impinge deficitul bugetar la 3% din PIB (de la 0,7% anul trecut). “Continuarea cresterii PIB si a inflatiei, insotita de riscurile de finantare ale deficitului vor impinge probabil BNR sa mareasca dobanda cheie in T4 2017”, mentioneaza austriecii.

Brexit-ul va afecta in acest an si economiile din zona euro, dar situatia este asteptata sa se imbunatateasca gradual in 2017, pe masura ce aceste tari vor reusi sa atraga investitii straine care initial trebuiau sa mearga spre Marea Britanie.

Sursa foto: Shutterstock / Pixelbliss

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri