Cresterea economica globala va continua in urmatoarele luni, insa riscurile politice ameninta trendul pozitiv inregistrat pe burse anul acesta, considera analistii Erste Group, care se asteapta la scaderi in medie de pana la 5% pe pietele europene in trimestrul patru (T4).

Erste a redus estimarea de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 4,1% la 3,8%, analistii bancii austriece considerand “dezamagitoare” structura cresterii PIB din T2 anul acesta (+4,2%), in conditiile in care nivelul investitiilor a ramas unul foarte redus.

In cazul economiei americane, Erste anticipeaza o crestere “respectabila” 2,9% in 2018, sustinuta de reducerile de taxe si de cresterea cheltuielilor publice. Analistii mizeaza pe o noua crestere a dobanzii cheie in SUA anul acesta, urmata de alte trei in 2019.

Bursele in T4: Europa se deconecteaza de SUA

Ca urmare a temerilor privind razboiului comercial initiat de presedintele american Donald Trump, bursele dezvoltate sunt asteptate sa aiba o evolutie per ansamblu mai buna decat cele emergente. “La nivel global, ne asteptam ca pietele sa urce cu pana la 5% in T4 2018, volatilitatea urmand sa continue”, mentioneaza analistii Erste intr-o nota adresata investitorilor.

Austriecii au calculat ca la nivel global, indicii bursieri au crescut cu 2% (calculat in euro) in T3 2018, iar de la inceputul anului, cresterea este de 6%. De asemenea, in SUA cresterea a fost de 12% (in euro) anul acesta, comparativ cu +2% in pietele emergente, cresterea acestora fiind afectata de slabiciunea valutelor locale.

Estimari evolutie burse in T4 2018

Evolutie minima
Evolutie maxima
Valuta
Europa -5% 0% EUR
SUA 0% +5% USD
Europa Centrala si de Est 0% +5% EUR
China -5% 0% CNY

Estimarile apartin Erste Group

“Disputa comerciala dintre SUA vs Europa si China va continua sa amplifice volatilitatea in urmatoarele luni. Impactul se va resimti pe bursele din Europa si la nivelul unor piete emergente. Bursa americana ar trebui sa fie mai putin afectata de noile taxe comerciale, deoarece exporturile de servicii reprezinta o mare parte din exporturile americane (sectorul tehnologic)”, spun analistii.

Erste are o estimare de crestere de pana la 5% in cazul actiunilor americane in T4, in vreme ce bursele din Europa sunt asteptate sa scada cu pana la 5%.

“Ne asteptam ca incertitudinea din jurul Brexitului si al problemei datoriilor Italiei sa duca la o crestere a voltatilitatii in T4. Desi perspectivele companiilor europene raman pozitive, acestea sunt mai slabe decat cele ale corporatiilor americane. Din aceasta cauza ne asteptam la un declin moderat pe bursele din Europa”.

Actiunile raman mai atractive decat obligatiunile in momentul de fata, potrivit analistilor Erste, care argumenteaza aducand in discutie faptul ca randamentul mediu al titlurilor de stat din tarile dezvoltate este in prezent de 1,5%, in vreme ce randamentul mediu al dividendelor la nivel global este aproape dublu fata de cel inregistrat de obligatiunile guvernamentale. “Actiunile ofera o posibilitate reala de a obtine castiguri suplimentare avand in vedere perspectivele de crestere ale companiilor”, mentioneaza reprezentantii Erste Bank.

Dolarul se intareste, aurul a fost uitat de investitori


Nivel actual
Estimare T4 2018
(e) T1 2019
(e) T2 2019
(e) T3 2019
RON/EUR 4,67 4,68 4,74 4,75 4,75
EUR/USD 1,15 1,13 1,15 1,16 1,18
EUR/CHF 1,14 1,14 1,15 1,16 1,17
Aur (dolari/uncie) 1.206 1.200 1.200 1.200 1.220

Estimarile apartin Erste Group

Analistii mizeaza pe o continuare a cresterii dobanzii cheie in SUA anul acesta si anul viitor, in vreme ce in zona euro, Banca Centrala Europeana (BCE) va inceta programul de achizitii de titluri de stat pana la finalul acestui an. De asemenea, BCE va mentine rata dobanzii de politica monetara cel putin pana in vara anului viitor.

“Avand in vedere aceste doua trenduri majore, cu o diferentiere intre ratele de dobanda din cele doua regiuni, ne asteptam ca dolarul sa continue sa se aprecieze pana la sfarsitul anului 2018. Mai mult, turbulentele politice generate de Brexit si Italia afecteaza in special zona euro si reprezinta un nou motiv pentru un dolar mai puternic”, explica analistii Erste.

In privinta aurului, Erste anticipeaza o evolutie in intervalul 1.180 – 1.220 dolari/uncie in T4 2018. Aurul a scazut cu 5,2% in T3 (calculat in dolari), in conditiile in care cererea globala a scazut cu 4% in T2, iar oferta a urcat cu 3% datorita productiei miniere in crestere.

“Pe termen scurt s-ar putea sa asistam la o revenire tehnica dupa recentul trend negativ. Totusi, evolutia buna a actiunilor si perspectivele pozitive ale companiilor impiedica o adevarata revenire a aurului”, concluzioneaza analistii bancii austriece.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri