Decizia FTSE Russell de la finalul saptamanii trecute de a nu promova Romania la statutul de piata emergenta arata situatia reala in care se afla piata de capital locala, a declarat Bogdan Dragoi, presedinte si director general al SIF Banat Crisana, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Agentia FTSE Russell nu a promovat Romania pe lista pietelor emergente, masura in buna parte deja anticipata in piata, valoarea scazuta a tranzactiilor care se fac pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ramanand principala problema a pietei de capital locala.

Chiar daca cei mai realisti se asteptau ca Romania sa nu fie promovata, din cauza criteriului de lichiditate care nu a fost bifat, declaratiile publice ale diferitelor persoane din piata anuntau ca trebuia sa fim promovati.

“Am simtit euforie pe bursa in legatura cu capitalurile straine care urmau sa inunde piata si actiunile care ar fi crescut, dupa eventuala promovare la statutul de piata emergenta. Mentinerea pe watchlist nu da un semnal tocmai bun si, de fapt, ne arata situatia in care se afla astazi piata de capital romaneasca. Bursa de Valori Bucuresti nu este pregatita sa fie piata emergenta. S-au facut pasi in acest sens, dar inca mai sunt multe lucruri de facut”, a declarat Bogdan Dragoi.

Astfel, presedintele SIF 1 considera ca piata trebuie sa fie intr-o permanenta dinamica, sa creasca in mod continuu lichiditatea si numarul de emitenti si sa bifeze si criteriile impuse de agentiile de rating, intr-un anumit moment din acest parcurs.

Nu este corect doar sa bifezi criterii ca sa castigi statutul. Exista mai multe riscuri in acest scenariu: riscul de a fi retrogradat, ceea ce ar fi un dezastru pentru piata, si riscul de a supraevalua active si preturi, ceea ce ar fi gresit. Decizia FTSE Russel de vineri trebuie sa ne puna pe ganduri si sa ne aseze pe o traiectorie noua.

Bogdan Dragoi, presedintele SIF Banat Crisana

FTSE a inclus in septembrie 2016 Romania pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate la statutul “emerging”, mentionand ca problema pietei romanesti ramane cea a lichiditatii. Agentia britanica nu detaliaza exact cerintele de lichiditate, mentionand doar necesitatea “unei lichiditati suficiente la nivel de piata pentru a sustine investitii globale considerabile”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri