Analistii casei de brokeraj maghiare Concorde Securities considera ca Fondul Proprietatea (FP) are un potential de crestere de aproximativ 8,4% fata de cotatiile actuale, compania mentinand perspective pozitive in ciuda amanarii IPO-ului Hidroelectrica, dar si a sanselor scazute de vanzare a pachetului de actiuni Enel pe care il detine.

Concorde are o recomandare de "Buy" ("Cumparare") si un pret tinta de 1 leu/actiune FP, estimare valabila pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu 0,922 lei/actiune - pretul la care titlurile Fondul Proprietatea se tranzactionau miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Amanarea IPO-ului Hidroelectrica este in linie cu asteptarile noastre; credem ca vanzarea pachetului de actiuni Engie este mai promitatoare. Recenta oferta publica de cumparare si un dividend de 0,1 lei/actiune ofera potential semnificativ de crestere pentru actiunile FP, in ciuda faptului ca cel mai mare actionar (n.red. Elliott Associates) si-a redus detinerea la Fondul Proprietatea. Ne mentinem recomandarea de "Buy" pentru FP", mentioneaza Daniel Tunkli, analist in cadrul Concorde Securities.

Reprezentantii Fondul Proprietetatea au declarat recent ca nu mai dau sanse listarii pe bursa a Hidroelectrica in acest an, compania fiind departe de a indeplini conditiile necesare inainte de un IPO.

Cea mai importanta piedica in calea listarii Hidroelectrica ramane alegerea unui management profesionist, cu mandate pe termen lung. In adunarea generala a actionarilor din 9 ianuarie 2018, Guvernul a aprobat numirea unui consiliu interimar la Hidroelectrica, cu un mandat de 4 luni. Decizia vine dupa prelungiri succesive incepand cu 29 aprilie 2017.

Amanarea IPO-ului Hidroelectrica i-a facut pe oficialii FP sa anunte anul trecut ca vor incerca sa isi vanda in afara bursei pachetul de 19,9% din titlurile producatorului de energie, evaluat in prezent la 3,56 mld. lei.

Pe lista activelor scoase la vanzare de Fondul Proprietatea se afla si titlurile de la subsidiarele Enel din Romania: E-Distributie Muntenia SA (fosta Enel Distributie Muntenia SA), E-Distributie Banat (fosta Enel Distributie Banat SA), E-Distributie Dobrogea (fosta Enel Distributie Dobrogea SA), Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia - toate denumite in mod colectiv “Enel Romania”. Pachetul de actiuni Enel reprezinta 13,1% din activele Fondul Proprietatea si este evaluat la 1,42 mld. lei.

"Orice vanzare a acestor active (Enel) la un pret apropiat de cel din VAN ar reprezenta un element foarte pozitiv. Totusi, credem ca o tranzactie este putin probabila, avand in vedere acestea nu genereaza dividende. Cine si-ar dori sa se afle intr-o pozitie minoritara de acest fel?", spune Daniel Tunkli.

In urma cu doua saptamani, intrebati despre stadiul in care se afla procesele de vanzare ale unor active precum cele de la Enel, Engie sau Hidroelectrica, reprezentantii Fondul Proprietatea au declarat ca vor comenta legat de acest subiect atunci cand vor avea informatii concrete.

Fondul Proprietatea si-a lichidat complet anul trecut detinerile de la Electrica, Oil Terminal, Banca Transilvania, Primcom, Cetatea, precum si o parte din detinerea de actiuni BRD. Fondul a inchis anul cu un profit net de 1,28 mld. lei, comparativ cu 447 mil. lei in 2016.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri