Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) a decis interzicerea optiunilor binare si impunerea unor restrictii de levier pentru contractele financiare pentru diferenta (CFD-uri), potrivit unui anunt al ASF. Masura este temporara, aceasta fiind luata ca urmare a faptului ca peste trei sferturi din investitorii individuali pierdeau bani in tranzactiile cu CFD-uri.

Astfel, a fost interzisa comercializarea optiunilor binare, a distributiei si a vanzarii acestora catre investitorii individuali, in vreme ce in privinta CFD-urilor au fost impuse restrictii.

Restrictiile constau in limitele/limitarea efectului de levier la deschiderea pozitiilor; regula de apel in marja pe baza de cont; protectia impotriva balantei negative pe baza de cont; impiedicarea folosirii de stimulente de un furnizor de CFD-uri; si o avertizare ferma de risc specific, distribuita in mod standardizat.

Cand se aplica si cat timp sunt valabile masurile ESMA

ESMA poate introduce numai masuri de interventie temporare, cu durata de trei luni, conform MiFIR. Inaintea expirarii celor trei luni, ESMA va analiza daca trebuie extinse masurile de interventie pentru inca trei luni. Aceste masuri se aplica direct, ceea ce inseamna ca pentru a produce efecte, masurile nu vor trebui puse in aplicare printr-o actiune separata la nivel national.

In urmatoarele saptamani, ESMA intentioneaza sa adopte aceste masuri in limbile oficiale ale UE, dupa care va publica un anunt oficial pe site-ul sau. Ulterior, masurile vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare dupa o luna, pentru optiunile binare, si dupa doua luni, pentru CFD-uri, de la publicarea in JO.

De ce ESMA restrictioneaza CFD-urile

Impreuna cu autoritatile nationale competente (ANC-uri), ESMA a concluzionat ca exista o preocupare semnificativa pentru protectia investitorului in ceea ce priveste CFD-urile si optiunile binare oferite investitorilor individuali. Acest fapt se datoreaza complexitatii si lipsei de transparenta produselor mentionate; caracteristicilor particulare ale CFD-urilor - efectul de levier excesiv - si ale optiunilor binare - randamentul negativ structural asteptat si conflictul de interese existent intre furnizori si clientii lor; disproportiei dintre randamentul asteptat si riscul de pierdere; si problemelor legate de comercializarea si distributia lor.

Analizele ANC-urilor cu privire la tranzactionarea CFD-urilor in diferite jurisdictii din UE arata ca 74-89% din conturile individuale de regula pierd bani din investitiile efectuate, cu o pierdere medie de la 1.600 euro la 29.000 euro per client. Analizele ANC-urilor pentru optiunile binare au indicat de asemenea pierderi importante in conturile clientilor individuali. Aceste masuri au fost convenite de Consiliul de supraveghere al ESMA, la 23 martie 2018.

„Combinatia dintre promisiunea unui randament ridicat, platforme digitale unde se tranzactioneaza usor intr-un context de dobanzi extrem de mici a creat o oferta care atrage investitorii individuali. Cu toate acestea, complexitatea inerenta a produselor si efectul de levier excesiv al acestora - in cazul CFD-urilor - au dus la pierderi semnificative pentru investitorii individuali", mentioneaza Steven Maijoor, presedintele ESMA.

In ce constau restrictiile pe CFD-uri: Tranzactiile cu Bitcoin si alte criptomonede, cele mai lovite

ESMA limiteaza efectul de levier la deschiderea unei pozitii de un client individual de la 30:1 la 2:1, care variaza in functie de volatilitatea instrumentului financiar suport, astfel:

  • 30:1 pentru perechile de valute majore;
  • 20:1 pentru perechile de valute cross, aur si principalii indici;
  • 10:1 pentru marfuri altele decat aur si indici de capital propriu non-majori
  • 5:1 pentru indici de capital propriu si alte valute de referinta;
  • 2:1 pentru criptomonede;

De asemenea, noile reglementari impun regula pentru apel in marja pe baza de cont. Aceasta masura standardizeaza procentul de marja (la 50% din marja minima necesara) la care furnizorii trebuie sa inchida unul sau mai multe din CFD-urile clientului.

O alta masura este aceea a impunerii unei protectii impotriva balantei negative pe baza de cont. Aceasta masura ofera o limita generala garantata pentru pierderile clientului individual.

Nu in ultimul rand, ESMA restrictioneaza stimulentele oferite la tranzactionarea CFD-urilor si impune o avertizare de risc standardizata, inclusiv procentul de pierdere inregistrat de un furnizor de CFD-uri pe conturile unui investitor individual.

Un CFD este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei. In cazul in care diferenta este negativa, atunci cumparatorul plateste; in cazul in care diferenta este pozitiva, cel care plateste este vanzatorul contractului.

Principalul avantaj dar si dezavantaj al tranzactionarii CFD-urilor este faptul ca orice investitie este amplificata de “efectul de parghie” cu marje. Mai exact, daca de exemplu o firma de brokeraj cere o marja de 5%/levier 20:1, investitorul poate sa cumpere un instrument financiar in valoare de 100.000 de lei cu doar 5.000 de lei.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri