Actionarii SIF Transilvania (SIF3) se pregatesc pentru una dintre cele mai controversate adunari generale de care societatea a avut parte in ultimii ani, miza fiind scaunul de presedinte si director general ocupat de Mihai Fercala – omul care conduce societatea de la infiintare. Cele doua tabere care se lupta pentru conducerea SIF3 nu s-au ferit sa isi arunce acuzatii rupte parca din anii '90, ce includ intreruperea curentului pentru influentarea voturilor in timpul AGA, sau coruperea unor jurnalisti care sa distribuie informatii false.

Adunarile Generale Extraordinare si Ordinare (AGEA si AGOA) SIF Transilvania sunt programate sa aiba loc la data de 27/28 aprilie. Cel mai important punct de pe ordinea de zi AGEA vizeaza consolidarea valorii nominale a unei actiuni SIF3, prin cresterea valorii nominale concomitent cu reducerea numarului total de actiuni (50 de actiuni 'vechi' cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune = 1 actiune 'noua' cu valoare nominala de 5 lei/actiune).

Adevarata lupta se va duce insa in AGOA, acolo unde un grup de actionari condus de fostul arbitru de fotbal Constantin Fratila a cerut introducerea unui punct pe ordinea de zi ce vizeaza inceperea unei actiuni in raspundere impotriva lui Mihai Fercala si, implicit, demiterea acestuia.

Grupul de actionari care detine 5% din actiunile SIF Transilvania a cerut si constituirea unei comisii de numarare a voturilor compusa dintr-un numar mai mare de persoane decat cel initial propus (7 persoane in loc de 5 propuse initial), "pentru eficientizarea si transparentizarea procesului de numarare a voturilor". De asemenea, acestia au cerut software-ul folosit pentru numararea voturilor sa fie auditabil.

Actionarii 'revolutionari' se tem practic de o fraudare a voturilor in cadrul AGOA, in motivarea propunerii acestia aducand in discutie AGOA din 29 aprilie 2015, in care s-a votat de asemenea aprobarea exercitarii actiunii in raspundere a lui Mihai Fercala.

"Cu aceasta ocazie s-au produs unele evenimente ciudate: brusc s-a oprit curentul in locatia sedintei, brusc nu au mai functionat calculatoarele si inainte de anuntarea rezultatului votului, s-a constatat ca la aceste punct sunt mai putin cu peste 106 milioane de voturi", mentioneaza actionarii care vor demiterea actualului presedinte.

La acel moment, pentru demiterea lui Mihai Fercala au fost inregistrate 49,1% din voturi, iar pentru mentinerea in functie au fost acordate 36,3% voturi. Numarul insuficient de voturi exprimate a facut insa ca Fercala sa isi mentina functia.

Performantele lui Mihai Fercala la conducerea SIF Transilvania sunt de asemenea contestate de actionarii nemultumiti. Directoratul vrea sa bugeteze in acest an un profit inainte de impozitare de 55,2 mil. lei, cel mai putin ambitios buget din ultimii 4 ani.

SIF Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net de 64,2 mil. lei, in scadere cu 6,5% fata de 2016. Acesta a fost al doilea cel mai mic profit inregistrat de una dintre cele cinci societati de investitii financiare listate pe Bursa de Valori Bucuresti, cel mai slab la acest capitol stand SIF Muntenia (SIF4), cu un castig net de 51 mil. lei.


Profit 2017 Active totale 2017 Evolutie actiuni in 2017 Evolutie actiuni in 2018
SIF Transilvania 64,2 mil. lei 1.042 mil. lei -2,8% -7,8%
SIF Banat-Crisana 69,4 mil. lei 2.478 mil. lei +49,8% -1,4%
SIF Moldova 164,7 mil. lei 1.880 mil. lei +80,7% +0,7%
SIF Muntenia 51 mil. lei 1.299 mil. lei +49,3% -11,6%
SIF Oltenia 74,3 mil. lei 1.816 mil. lei +33,7% +0,9%

Averea SIF Transilvania s-a prabusit in ultimul deceniu, societatea ajungand de la cel mai bogat SIF la finalul anului de boom 2007, cand activele totale erau de 2,8 mld. lei (la acea data la egalitate cu SIF Oltenia), la doar 1 mld. lei la finalul anului 2017 – o scadere de 62%.

Pentru comparatie, SIF Banat-Crisana (SIF1) a ajuns de la active totale de 2 mld. lei in 2007, la 2,47 mld. lei in 2017 (+20%), devenin in prezent cea mai mare societate de investitii financiare.

Scaderi ale activelor au mai fost notate de-a lungul ultimilor 10 ani in dreptul SIF Muntenia (-42%) si SIF Oltenia (-35%).

Actiunile SIF Transilvania au scazut anul acesta cu 7% pe bursa, compania fiind in prezent evaluata la 489 mil. lei. Titlurile SIF3 au scazut anul trecut cu 2,8%, in conditiile in care toate celelalte SIF-uri au inregistrat cresteri de cel putin doua cifre, cea mai buna evolutie fiind notata in dreptul SIF Moldova: +80%.

Fercala cere revocarea din Consiliul de Supraveghere a actionarilor care ii vor demisia

La scurt timp dupa ce grupul de actionari nemultumiti a cerut inceperea actiunii in raspundere a lui Mihai Fercala, acesta din urma a introdus la randul sau doua puncte pe ordinea de zi a urmatoarei AGOA prin care este ceruta revocarea lui Constantin Fratila si a lui Crinu Andanut din functiile de membri ai Consiliului de Supraveghere pe care le detin in prezent.

Andanut este fostul CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private si una dintre cele mai puternice voci din grupul actionarilor 'revolutionari', din care face parte si Fratila.

Fercala si-a explicat decizia intr-o expunere lunga de 8 pagini, in care acuza grupul Fratila de numeroase actiuni si decizii luate impotriva intereselor SIF Transilvania. Printre acestea, faptul ca o parte din persoanele din acest grup actioneaza in mod concertat, ca incearca preluarea ostila a companiei, precum si faptul ca acestia au diseminat informatii confidentiale sau cu caracter privilegiat in mass-media – asa cum s-a intamplat in cazul jurnalistului brasovean Sebastian Dan.

Directoratul SIF Transilvania spune jurnalistul si-ar fi oferit serviciile pentru promovarea in presa a SIF3 si a presedinteului Mihai Fercala, "in temeiul unor contracte oneroase", insa refuzul incheierii unui astfel de parteneriat, a generat exact efectul advers, jurnalistul publicand "un sir de articole calomnioase la adresa societatii si conducerii acesteia", preluate ulterior de alte publicatii desi materialele respective ar fi continut informatii eronate si defaimatoare.

Nu in ultimul rand, reprezentantii Directoratului SIF Transilvania au acuzat si relatia dintre Grupul Fratila si Radu Toia – fost membru al Directoratului, revocat cu scandal din functie in anul 2015 - in prezent consilier al presedintelui ASF pentru piata de capital si protectia consumatorului.

"Reclamatiille formulate pe baza informatiilor confidentiale sau privilegiate diseminate distorsionat, au condus la efectuarea unui control inopinat la S.I.F. Transilvania, care s-a incheiat cu un raport in cadrul caruia s-au retinut concluzii total eronate, rezultat al dezinformarii sistematice practicate de acest grup, cu sprijinul unui fost membru al organelor de conducere al S.I.F. Transilvania, actualmente consilier al membrilor Consiliului ASF! , dl. Radu Toia, persoana care a fost revocata din functia detinuta in S.I.F. Transilvania pentru greseli majore in actul managerial desfasurat in cadrul companiei", spun reprezentantii Directoratului SIF3.

ASF a interzis cererea de revocare a lui Fratila si Andanut in urmatoarea AGOA, dar Directoratul SIF Transilvania a ignorat decizia. Cum explica Fercala acest lucru?

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat saptamana trecuta o decizie in care a cerut SIF Transilvania sa elimine de pe ordinea de zi a AGOA din 27/28 aprilie punctele care vizau revocarea lui Constantin Fratila si a lui Crinu Andanut, motivand ca acestea nu respecta termenul de 30 de zile prevazut de art. 117 alin. (2) din Legea nr. 31/1990R.

Chiar si asa insa, directorii SIF Transilvania au ingorat decizia publicand un convocator care cuprinde in continuare revocarile celor doi.

Contactat de wall-street.ro, Mihai Fercala spune ca implicarea ASF este ilegala, autoritatea confundand termenele de completare cu cele de convocare.

Consider ca decizia ASF, care de altfel a fost contestata prin plangere prealabila, inclusiv in justitie, incalca prevederile legii 31/1990 republicata. ASF nu administreaza legea societatilor comerciale iar propunerea unei directii privind eliminarea completarii facute de Directorat, in virtutea legii cum de altfel o recunoaste si ASF prin decizia respectiva, este nelegala, confundandu-se termenele de completare cu cele de convocare

Mihai Fercala presedinte SIF Transilvania

Fercala: "Grupul Fratila este toxic". In 2017, Fercala l-a sustinut pe Fratila pentru un loc in Consiliul de Supraveghere

Acesta mentioneaza ca din punctul de vedere al Directoratului SIF3, "prezenta grupului Fratila in structurile de conducere ale SIF Transilvania este toxica si contraproductiva".

Totusi, de notat faptul ca Fratila a intrat in Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania anul trecut fiind propus de societate si chiar sustinut de Mihai Fercala – in ciuda nenumaratelor conflicte pe care cei doi le-au avut de-a lungul anilor. Intrebat despre aceasta situatie, Fercala a evitat un raspuns concret.

"Directoratul, deci si Mihai Fercala, nu se pot opune de a fi trecut pe lista de candidati, actionari care doresc sa faca parte din Consiliul de Supraveghere; daca in anii trecuti, avizul CNVM/ASF era prealabil depunerii candidaturilor, in prezent acest aviz este dat dupa decizia AGOA, ceea ce de fapt cenzureaza dreptul actionarilor, ii induce in eroare asupra calitatilor pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat pentru a intra in Consiliul de Supraveghere al unui SIF; vechile reglementari erau mult mai bune si avertizau din timp actionarii, care puteau lua o decizie de alegere/respingere in cunostinta de cauza", mentioneaza Fercala.

Neoficial, sustinerea lui Fratila pentru un loc in Consiliu a reprezentat de fapt o impacare de moment intre acesta si Mihai Fercala, tocmai pentru pentru ca Fercala sa isi mentina la randul sau functia de presedinte, cu sustinerea actionarilor din grupul Fratila.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri