Pana in iulie 2018, distribuirea dividendelor de catre societatile romanesti a fost posibila numai dupa incheierea exercitiului financiar si stabilirea profitului net al anului financiar inchis. Dupa cum se poate imagina, o astfel de interdictie a avut implicatii din perspectiva fluxului de numerar pentru actionarii companiilor romanesti.

In acest sens, legea romaneasca a societatilor permitea distributia dividendelor numai din profiturile determinate in conformitate cu legea (adica dupa incheierea anului financiar). In plus, aceeasi lege prevedea ca distribuirea dividendelor in absenta situatiilor financiare este infractiune, fapta pedepsita cu inchisoare pentru administratorul societatii care distribuie astfel de dividende.

Pentru invalidarea acestei interdictii, distributia dividendelor in avans este posibila incepand cu iulie 2018, cand legea societatilor si legea contabilitatii au fost modificate cu scopul de a permite distributia in avans trimestrial.

Exista anumite conditii in care este permisa distributia trimestriala. Distributia interimara poate fi efectuata in cursul anului - raportandu-se numai la profitul net trimestrial (dupa stabilirea rezervelor obligatorii, daca exista), insa pierderile reportate trebuie sa fie scazute inainte ca dividendele sa poata fi distribuite. Distributia interimara trebuie sa se bazeze pe situatiile financiare interimare aprobate de actionari. Astfel de situatii financiare interimare trebuie sa fie intocmite trimestrial si auditate daca societatea este supusa unui audit obligatoriu (astfel, cresc costurile si sarcina administrativa a companiei).

Distributia dividendelor trimestriale se inregistreaza in contabilitate drept creanta fata de actionari, iar regularizarea dividendelor interimare trebuie efectuata dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. In cazul in care dividendele distribuite in avans sunt mai mari decat dividendele aprobate prin situatiile financiare anuale, dividendele platite in plus trebuie restituite in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale (in caz contrar, dobanda ar fi datorata).

Citeste si:
Actionarii Fondul Proprietatea au reinnoit mandatul Franklin Templeton
Actionarii Fondul...

Luand in considerare cele mentionate mai sus, noua prevedere reprezinta un pas inainte, din perspectiva fluxului de numerar, pentru actionarii companiilor romanesti.

Sursa foto: Pisit.Sj / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
AIPC dezaproba atitudinea SIF5 privind drepturile actionarilor