Noile masuri fiscale si taxe anuntate de Guvern prin la finalul saptamanii trecute ar putea afecta echilibrul economiei romanesti, in final, existand sanse mari ca efectul acestora sa fie unul opus celui la care statul a sperat, amplificand scaderea economica a Romaniei, considera Eugen Sinca, economist-sef BCR.

Cu un deficit bugetar periculos de aproape pragului de 3% din PIB si avand in vedere perspectivele fiscale negative din 2019 (luand in calcul noile cresteri de pensii si salarii programate anul viitor in sistemul de stat), Guvernul a decis sa impuna o noi taxe asupra mediului de afaceri.

O problema importanta este ca noile masuri fiscale se pot dovedi a fi insuficiente pentru a tine bugetul pe linia de plutire, din cauza ca acestea maresc riscul ca Romania sa inregistreze o incetinire economica severa, care ar afecta astfel veniturile la buget. Cererea externa este fragila iar exporturile bunurilor si serviciilor au incetinit in trimestrul al treilea din 2018 la cel mai slab nivel din ultimii trei ani. De asemenea, consumul crestere intr-un ritm cu 50% mai slab decat in 2017 chiar si fara aceste masuri fiscale”, mentioneaza Eugen Sinca, intr-un raport adresat investitorilor.

Cele mai importante masuri adoptate de Guvern vizeaza introducerea unei taxe pe active in cazul bancilor, in functie de nivelul ROBOR, impunerea unei taxe de 3% pe afacerile companiilor de telecomunicatii, impunere unei taxe de 2% pe afacerile companiilor din energie, precum si plafonarea pretului la anergie la nivelul de 68 lei MWh.

Taxa suplimentara din energie vine partial ca o masura a statului pentru a inlocui dividendele la societatile de stat – folosite ca sursa de finantare a bugetului. Asadar, unul dintre principalii factori care atrageau investitorii pe bursa – randamentul ridicat al dividendelor – va fi redus semnificativ”, comenteaza economistul BCR.

Dividendele suplimentare cerute de Guvern in ultimii ani la companii listate precum Romgaz, Transgaz sau Nuclearelectrica au propulsat Bursa de Valori Bucuresti in topul pietelor cu cel mai mare randament al dividendelor, cu o medie anuala de aproximativ 7-8%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri