Profitabilitatea medie anuala a indicilor bursieri a fost cu 4,8% peste cea a obligatiunilor guvernamentale in perioada 2012-2018, fapt care a recompensat investitorii care si-au asumat un risc mai mare alegand plasamentele pe piata de capital. Cu toate acestea, recentele masuri fiscale au dus la diminuarea profitabilitatii medii anuale, de la nivelul de 6,1% inregistrat in perioada 2012-2017 conform analizei din cadrul primei editii a studiului publicat de compania de consultanta PwC.

Indicele BET-TR a crescut cu 4,3% exprimat in lei pe parcursul anului 2018, dar a avut o performanta semnificativ mai scazuta decat cea de 19,1% inregistrata in 2017.

Evolutia indicilor BET si BET-TR raportat la CDS-uri in perioada 2007-2018 arata faptul ca Bursa de Valori Bucuresti este foarte sensibila la perceptia asupra riscului de tara.

Un studiu al PwC Romania (Valuation multiples in the context of Bucharest Stock Exchange and local M&A market), care a comparat performanta principalilor indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BET si BET-TR) cu randamentul la maturitate al obligatiunilor guvernamentale romanesti, a indicat faptul ca indicii pietei de capital au generat un castig suplimentar (peste cel al obligatiunilor guvernamentale) de 4,8% in cazul BET si, respectiv, 13,9% in cazul BET-TR in ultimii 7 ani. Randamentele superioare au compensat astfel investitorii care si-au asumat un risc investitional mai mare prin plasamentele in actiuni. Randamentul mediu anual ar fi fost inca si mai mare daca recent introdusele masuri fiscale si legislative nu ar fi dus la scaderea semnificativa a cotatiilor actiunilor listate la BVB.

Retail jobs

De asemenea, randamentele din dividende generate de companiile listate pe piata locala de capital sunt la niveluri mai ridicate comparativ cu cele oferite de cele listate pe pietele mai mature. Astfel, randamentul mediu din dividende a fost de 8% in 2016 (cel mai mare randament din dividende din lume la acel moment), 7,9% in 2017 si 7% in 2018.

In urma corectiilor pietei din ultimul trimestru al anului 2018, multiplii de evaluare ai companiilor listate la BVB au scazut semnificativ si sunt acum la nivelul minim al ultimilor cinci ani in cazul sectoarelor financiar, petrol si gaze si servicii medicale, arata studiul PwC.

”Preturile actuale ale actiunilor, raportate la profiturile companiilor, sunt la niveluri atractive pentru investitori, dar trebuie avut in vedere si faptul ca, din pricina incertitudinilor fiscale si legislative, piata de capital din Romania este perceputa ca fiind una dintre cele mai riscante din regiune, dupa cea din Grecia, ceea ce inseamna ca investitorii asteapta randamente si mai mari pentru a-si plasa banii in actiuni locale”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Sorin Petre, Partener, Liderul Echipei de Servicii de Evaluare si Analiza Economica, PwC Romania.

Citeste si:
Nouă emisiune de obligațiuni verzi de la Raiffeisen Bank. Dobândă:...
Nouă emisiune de obligațiuni...

Nivelul mediu al pretului actiunilor raportat la profiturile companiilor listate (P/E ratio) a scazut cu 19,6% in 2018 in randul tuturor sectoarelor analizate comparativ cu aceeasi analiza a PwC realizata in 2017, cele mai scazute niveluri ale indicatorului P/E fiind in sectorul de Petrol si Gaze si Servicii Financiare (de 7,5 si respectiv 7,6), in vreme ce nivelurile cele mai ridicate s-au inregistrat in industria bunurilor de larg consum (14,5) si in cea de electricitate (14,3). Nivelurile indicatorului P/E de la BVB sunt semnificativ mai mici decat cele de dinainte de criza financiara, ceea ce denota o atitudine mai conservatoare a investitorilor in privinta evaluarii activelor de pe piata de capital si, potential, actiuni subevaluate.

Sectoarele Petrol si Gaze si Servicii Medicale au inregistrat cea mai scazuta volatilitate la nivelul indicatorului P/E, fiind percepute de investitori drept sectoare cu o performanta financiara mai stabila, in timp ce sectorul de electricitate a inregistrat cea mai mare volatilitate in privinta acestui indicator.

Citeste si:
BCR a adus pe bursă obligațiuni verzi de 702 mil. lei
BCR a adus pe bursă...

Analiza pe termen lung a aratat ca nivelul de capitalizare de piata al companiilor din sectorul de Petrol si Gaze si din cel al industriei prelucratoare, a fost cel mai putin afectat de ciclurile economice, in vreme ce companiile din serviciile medicale si al industriei bunurilor de larg consum, au fost cele mai afectate de schimbarile economice adverse, fiind direct conectate la evolutia pietei locale.

”Daca ne uitam la capitalizarea pietei de capital, se observa faptul ca Romania are o piata bursiera mult sub potentialul economic, cu o pondere a capitalizarii bursiere in PIB de doar 16%, in vreme ce Croatia, Grecia, Bulgaria, Cehia si Ungaria au o pondere mai mare a capitalizarii bursiere raportat la PIB (35% - Croatia, 29% - Grecia, 24% - Bulgaria, 20% - Cehia si 19% - Ungaria). Cu alte cuvinte, avem un potential mare de dezvoltare si un mare pas inainte ar fi includerea BVB pe lista pietelor emergente, fata de statutul actual de piata de frontiera. Marele obstacol fata de o astfel de promovare este lichiditatea scazuta a pietei de capital local dar si, din pacate, frecventele schimbari legislative si fiscale, care nu au ajutat la imbunatatirea perceptiei asupra pietei locale de capital. Acestea au avut un impact negativ asupra pietei, scazand valoarea companiilor listate si majorand primele de risc. Pe 19 decembrie 2018, ziua in care s-a anuntat OUG 114, indicele BET a scazut cu 11,2%, anuland intr-o singura zi cresterea acumulata pe parcursul intregului an”, a explicat Ileana Gutu, Senior Manager, Servicii de Evaluare si Analiza Economica, PwC Romania.

Citeste si:
Riscul unui "default tehnic" al datoriei SUA este din nou la maxime
Riscul unui "default tehnic"...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri