Reactiile politicului la anuntul ca BVB a fost promovata la statutul de piata emergenta secundara

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Stefan Radu Oprea, ministrul Mediului de Afaceri, au reactionat dupa ce Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost promovata la statutul de piata emergenta secundara de catre agentia britanica FTSE Russell.

Reactia ministrului Comunicatiilor

Statutul de piata emergenta pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este confirmat de o capitalizare a companiilor listate ce depaseste 170 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de finele anului 2018, precum si de un indice BET a carui valoare se afla pe locul doi in Uniunea Europeana (UE), scrie ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, pe propria pagina de Facebook.

"Ziua de 26 septembrie 2019 marcheaza un moment indelung asteptat in economia romaneasca, odata cu tranzitia Romaniei de la 'piata de frontiera' la 'piata emergenta' din punctul de vedere al Bursei de Valori, traseu parcurs de la lansarea Bursei de Valori Bucuresti, in 1995. Statutul de piata emergenta este confirmat de o capitalizare a companiilor listate depasind 170 miliarde lei (+14% fata de finele lui 2018) si indicele BET in primele 6 luni 2019 crescand cu aproape 20% (locul doi in UE), in conditiile unei integrari din ce in ce mai puternice a fluxurilor comerciale si de capital ale Romaniei in Europa, ale evolutiei investitiilor straine si ale functionarii unui sistem financiar modern si bine reglementat in tara noastra", a subliniat Petrescu, citat de Agerpres.

Oprea: Mai multi bani pentru finantarea firmelor romanesti

Statutul de Piata emergenta secundara acordat pietei de capital romanesti de agentia FTSE Russell inseamna mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti, considera ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan Radu Oprea, citat de Agerpres.

"Agentia FTSE Russell a acordat pietei de capital romanesti statutul de Piata emergenta secundara. Ce inseamna acest lucru? Simplu, mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti. Acum accesul fondurilor de investitii este facil, increderea fiind mai mare in Bursa de la Bucuresti", scrie vineri ministrul pe pagina sa de Facebook.

Citeste si:
Bursa lansează o platformă de date în timp real pentru investitori
Bursa lansează o platformă de...

Potrivit acestuia, dezvoltarea pietei secundare AeRo inseamna posibilitatea finantarii, pe piata de capital, a IMM-urilor romanesti.

Teodorovici: O decizie istorica pentru Romania

Bursa de Valori Bucuresti a fost promovata de agentia FTSE Russell la statutul de Piata Emergenta Secundara, de la cel de Piata de Frontiera, ceea ce inseamna o recunoastere a progresului facut in ultimii ani de piata de capital din Romania.

"Anuntul FTSE Russell de astazi este o decizie istorica pentru Romania, un nou pas catre realizarea unui proiect de tara pentru care am insistat in ultimii ani de zile si care este legat si de procesul de aderare la moneda Euro. Piata de capital romaneasca intra intr-un club mai select al burselor de profil, echivalenta categoriei Tinvestment gradet de care beneficiaza tara noastra in clasificarea agentiilor de rating si are acum sansa de a contribui si mai mult la capitalizarea economiei reale romanesti. Decizia de astazi este atat o batalie castigata dupa 5 ani de munca intensa in sprijinul trecerii bursei romanesti la statutul de Tpiata emergentat, cat si o realizare importanta pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politica", a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Acum, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Citeste si:
Surpriza din Guvernul Cîțu: Cine e Alexandru Nazare, noul ministru...
Surpriza din Guvernul Cîțu:...

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat joi Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, decizia fiind luata dupa ce tara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.

Romania a fost adaugata pe aceasta lista de monitorizare in septembrie 2016.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Citeste si:
Ministrul Comunicatiilor: Putem face pionierat in zona de blockchain
Ministrul Comunicatiilor:...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri