Bursa de Valori Bucuresti isi poate lua adio de la promovarea la statutul de piata emergenta daca sistemul romanesc de pensii va fi suferi modificari importante, considera Dan Popovici, CEO OTP Asset Management. De asemenea, cele patru scrutine electorale care vor avea loc in Romania in urmatorii doi ani vor pune cel mai probabil presiune pe actiunilor romanesti.

“Cel mai mare semn de intrebare pentru bursa romaneasca este legat de viitorul Pilonului II de pensii. Daca forma actuala a sistemului de pensii va fi modificata drastic, putem spune ca ne luam adio de la statutul de piata emergenta”, considera Dan Popovici.

Obiectivul declarat din ultimii ani al Bursei de Valori Bucuresti este obtinerea statutului de piata emergenta, acordat de agentiile FTSE Russel si MSCI. La ultimul update, FTSE Russell a mentinut Romania pe lista pietelor de frontiera, piata locala suferind in continuare la capitolul lichiditate. O promovare in categoria pietelor emergente ar determina, cel mai probabil, intrari de capital mai mari din partea investitorilor straini in actiuni romanesti.

Cea mai recenta modificare a sistemului de pensii a avut loc luna trecuta, romanii avand posibilitatea de a cere incetarea contributiilor in Pilonul II (pensii private obligatorii) si transferul catre Pilonul I (pensii de stat).

Cu toate ca legislatia privind optionalitatea transferului catre Pilonul I a aparut, nu ne asteptam ca aceasta sa duca la o scadere semnificativa a fluxurilor de bani catre piata romaneasca”, spune Dragos Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management.

Acesta subliniaza ca scrutinele electorale din urmatorii ani vor avea o influenta semnificativa asupra evolutiei BVB.

“Avem alegeri europarlamentare, locale, prezidentiale si parlamentare. Urmeaza doi ani decisivi pentru Romania. Ce se intampla in zona politica va influenta si actiunile BNR, deoarece actiunile bancii centrale vin ca o contrapondere pentru masurile fiscale promovate de Guvern. In acest context ne asteptam la volatilitate si instabilitate pe actiunile romanesti”, a declarat Manolescu.

Pe plan extern, inceperea cursei electorale din SUA precum si finalizarea ciclului de crestere a dobanzilor Fed ar trebui sa aiba o influenta pozitiva asupra pietelor de actiuni. “Averea americanilor depinde de evolutia S&P 500 (n.red. principalul indice al Bursei din New York). Astfel, pentru a fi reales, Trump are nevoie de o cresere a bursei pe care sa o poata arata in timpul alegerilor. In privinta dobanzilor Fed, nu ne mai asteptam la noi cresteri dupa cele patru mariri de anul trecut, existand chiar posibilitatea sa asistam la o scadere daca apar semnale ale unei recesiuni”, mentioneaza Dragos Manolescu.

Reprezentantii OTP considera ca anul 2018 a marcat intrarea in ultima faza a ciclului economic, potentialul de crestere ramas fiind unul limitat. In acest context, analistii bancii recomanda “renuntarea la lichiditate selectiv si doar contra unor randamente extrem de atractive si in conditii de risc controlat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri