Majoritatea administratorilor de pensii private din Romania iau in calcul varianta retragerii din piata, in conditiile in care asa-zisa Ordonanta a Taxelor (OUG 114) ar forta companiile sa faca majorari de capital in valoare de 800 milioane euro, de doua ori mai mult decat toate comisioane incasate de acestea in ultimii 11 ani, a declarat Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei.

“OUG 114 le cere administratorilor din Pilonul II de pensii sa aduca pe parcursul anului 2019 majorari de capital de aproximativ 800 milioane euro, de 11 ori mai mult decat capitalul din prezent si de doua ori mai mult decat valoare totala a comisioanelor brute incasate de acestea in ultimii 11 ani”, a mentionat Lazea, prezent Summitul International al Pietei de Capital Romanesti, organizat de Bursa de Valori Bucuresti.

Implementarea OUG 114 in forma actuala ar ameninta astfel viitorul fondurilor de pensii private obligatorii din Romania. “In plus, Ordonanta reduce cu 70% nivelul comisioanelor maxime ce pot fi percepute de fondurile de pensii private. In aceste conditii, majoritatea fondurilor, daca nu chiar toate, se gandesc sa se retraga din Romania deoarece conditiile actuale din piata locala li se par oneroase”, a mai adaugat Lazea.

Economistul BNR considera ca Ordonanta 114 va afecta negativ atat cei peste 7 milioane de romani care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii, cat si Bursa de Valori Bucuresti, care ar face astfel un pas inapoi in cursa pentru atingerea statutului de piata emergenta.

“Nu in ultimul rand, si bugetul va fi afectat odata cu disparitia unui finantator major (n.red. Pilonul II de pensii). Este necesar un dialog intre Guvern si administratorii de pensii astfel incat sa nu asistam la disparitia sistemului de pensii privat”, a concluzionat Valentin Lazea.

Anuntata in decembrie 2018, Ordonanta 114 introduce taxe pe activele bancare in functie de nivelul ROBOR, impoziteaza companiile din energie cu 2% si telecomunicatii cu 3% din cifra de afaceri anuala, reduce nivelul maxim al comisioanelor pe care fondurile private de pensii le pot cere si introduce noi cerinte de capital pentru acestea.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri