Mihaela Biciu (foto), director general al casei de brokeraj Tradeville, a facut publica o scrisoare adresata Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), prin care incearca sa convinga actionarii bursei sa ii acorde un mandat in board. Pe lista prioritatilor acesteia se afla imbunatatirea expunerii in media, digitalizarea bursei si atragerea in piata a romanilor cu venituri ridicate, precum cei din sectorul IT.

Alegerile pentru Consiliul de Administratie al BVB se desfasoara in perioada 20/21 noiembrie 2019. Pe lista candidatilor se afla Mihaela Biciu (director general Tradeville), Dan Paul (presedintele Asociatiei Brokerilor), Dragos Neacsu (fost CEO Erste Asset Management) si Radu Hanga (presedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri).

Cititi in continuarea scrisoarea trimisa de Mihaela Biciu administratorilor BVB.

„Am luat decizia sa particip la aceste alegeri intrucat vreau sa transfer Bursei entuziasmul si spiritul de inovatie care au caracterizat stilul Tradeville in ultimii aproape 20 de ani, o experienta si o viziune care vin din facilitarea tranzactionarii si comunicarea cu investitorii atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe pietele internationale de capital.

Care este viziunea mea si ce voi propune din aceasta noua postura?

BVB a desfasurat in ultimii ani mai multe initiative in acest sens, la care Tradeville a fost intotdeauna un participant activ. Forumul Investitorilor Individuali va fi, pe 16 noiembrie, la a 10-a editie. Proiectul “Made in Romania” reuneste tineri antreprenori si afaceri de succes, iar conceptul “Fluent in Finante” este, de asemenea, un excelent punct de start. Putem sa facem mai mult, totusi, in moduri mai pragmatice si mai apropiate de spiritul acestor ani. Avem nevoie de o expunere puternica si persistenta in media generalista, in particular in spatiul online, dar si la TV. Avem nevoie de continut educational care sa transmita informatii de baza unui public cat mai larg, nespecialist, pe canale de distributie pe care toata lumea le adopta in acesti ani.

Educatia financiara in scoli ramane un demers important, dar la fel de importanta este educarea adultilor, inclusiv prin parteneriate facute cu angajatorii din Romania. Tehnologia ne va ajuta enorm in aceasta directie, la fel entuziasmul si pasiunea unor oameni dedicati pietei de capital pe care si Bursa, si intermediarii, si fondurile de investitii ii au. Voi imprumuta din experienta companiei pe care o conduc. In acest sens, merita amintit ca in 2017 ASF a acordat Tradeville premiul special pentru educatie financiara nebancara, iar in debutul acestui an, Tradeville a primit din partea BVB premiul pentru cel mai activ broker de retail in 2018.

Fondurile de investitii locale si straine raman componente esentiale ale solutiei pentru obtinerea unei lichiditati mai mari pe Bursa – mai ales dupa ce, in septembrie 2019, Romania a fost avansata la statutul de piata emergenta. Exista, insa, o multime de alti investitori potentiali – oameni care lucreaza in domenii non-financiare, in profesii liberale, in educatie, medicina sau tehnologie -- care doresc sa-si plaseze economiile si altfel decat in sistemul bancar. Care vor sa participe la povestile de succes ale companiilor si ale oamenilor care le conduc. Cu ajutorul lor, Bursa va fi mai stabila, va fi mai credibila. In acelasi timp, un public educat va intelege mai bine investitiile, va fi mai rezistent la dezinformari – si, trebuie sa speram asta -- va fi mai dificil de ignorat de catre clasa politica.

Intr-un mediu al dobanzilor bancare exceptional de mici, nevoia tot mai mare a investitorilor de a-si plasa o parte din economiile personale la randamente competitive se intalneste cu interesul companiilor de a obtine surse alternative de finantare.

Piata obligatiunilor corporative intermediate si tranzactionate la BVB are o crestere sanatoasa si tot mai importanta in 2019. Aceasta evolutie merita incurajata, iar publicul trebuie educat in privinta avantajelor, caracteristicilor, dar si a riscurilor asociate investitiilor in obligatiuni.

Odata cu infiintarea Contrapartii Centrale, trebuie sa aducem pietei contracte futures si optiuni pe indici, actiuni individuale si marfuri. Exista o cerere insemnata pentru acest tip de instrumente financiare, mai ales in conditiile restrictiilor curente care afecteaza oferirea si promovarea derivatelor de tip OTC si a ETF-urilor listate pe bursa americana de actiuni. BVB poate umple golul lasat de restrangerea severa pentru retail a tranzactiilor in marja cu derivate OTC.

Tradeville are o experienta indelungata atat in privinta educarii investitorilor, cat si a facilitarii tranzactionarii instrumentelor financiare derivate.

Acest obiectiv, ca toate celelalte, va fi mai simplu de atins daca reusim sa facem Bursa un loc cat mai atractiv si firesc – nu doar pentru publicul larg, ci si pentru companii. Avem nevoie de companii valoroase si de instrumente financiare noi la BVB. Bursa trebuie sa devina parte din strategia de finantare a oricarei companii si, in egala masura, parte din alternativele de plasament accesibile si usor de inteles pentru publicul larg.

Vrem ca oamenii sa perceapa si sa inteleaga mai bine legatura dintre investitiile lor si companiile in care isi plaseaza banii. Pe pietele dezvoltate, aceasta legatura se face deja intr-un mod firesc, publicul investind in companii care schimba radical felul in care comunicam, ne deplasam sau ne administram finantele personale.

Trebuie si putem sa construim aceeasi perceptie in legatura cu companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti. In structura indicelui BET, avem banci, avem companii de utilitati si de energie, avem nume din sectorul de alimentatie pe care toata lumea le cunoaste si le foloseste in viata de zi cu zi. Avem cele mai mari randamente ale dividendelor din lume si, alaturi de toate acestea, statutul recent castigat de piata emergenta.

Oriunde in lume, Bursa reprezinta avangarda inovatiei tehnologice. Tranzactiile se pot face deja in fractiuni de secunda. Comunicatiile si arhivarile se intampla via “cloud”, putand fi accesate in mod sigur si responsabil oricand si oriunde. La BVB, un pas mic, dar firesc si important, va fi sa eliberam piata noastra de capital – si sa ne eliberam pe noi insine – de hartii. Ne-am simplifica viata si am economisi timp si bani pentru investitori, pentru toti participantii la piata, nemaivorbind despre salvarea padurilor.

Am si o serie de propuneri tehnice pe care le-am adresat deja Bursei pe parcursul ultimului an si in legatura cu care voi incerca sa mobilizez suportul colegilor mei din Consiliul de Administratie al BVB:

  • Acordarea unui scoring suplimentar in programele de ajutor de stat (si chiar in cele europene) pentru companiile care au facut, in ultimele 24 de luni, plasamente de obligatiuni sau oferte publice pentru instrumente financiare listate sau pentru companiile care au un “free-float” de cel putin 50%;
  • Existenta unui ghiseu unic BVB / Depozitarul Central / ASF pentru depunerea dosarului de listare;
  • Introducerea unor raportari unitare usor de prelucrat si comparat ale emitentilor listati, intr-un format prestabilit pus la dispozitie de catre BVB;
  • Recompensarea initiativelor brokerilor de creare si educare a pietei noastre de capital – pentru ca doar impreuna putem reusi.

Sunt convinsa ca o pot face cu atat mai eficient din interiorul Consiliului de Administratie al BVB. Trebuie sa ne intrebam in fiecare moment ce putem face mai mult si mai bine pentru cei care participa deja la bunul mers al Bursei – fie ei investitori individuali, fonduri de investitii si de pensii sau brokeri – dar, in acelasi timp, cum anume putem castiga atentia majoritatii covarsitoare a publicului larg care nu investeste inca.

Peste tot in lume, bursa cauta si adesea reuseste sa devina un loc familiar pentru toata lumea. O solutie pentru educarea copiilor, o alternativa la pensia de stat, o varianta de plasament complementara depozitelor bancare. In Romania, pana acum, acest lucru s-a intamplat intr-o masura de care niciunul dintre noi nu putem fi multumiti. Din fericire in 2019 tehnologia este aici sa ne ajute. Daca adaugam entuziasm, pasiune si pragmatism, vom avea o sansa mai buna de a reusi."

Sursa foto: Tradeville

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri