Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene își propun să reducă fenomenul fast fashion, care constă în producția mare de haine la modă, cu prețuri mici și calitate redusă. Platforme precum Shein, dar și Zara sau H&M sunt luate la țintă de către reprezentanții UE prin reglementările pe care le pregătesc. Aceștia încearcă să reducă poluarea masivă produsă de către industria de Fashion care operează după acest model de business nesustenabil.

Europarlamentarii Comisiei de Mediu din cadrul Parlamentului European au pregătit o serie de recomandări prin care doresc ca hainele să fie realizate într-un mod sustenabil. Aceștia doresc ca articolele vestimentare să aibă o calitate care să le permită să fie mai durabile, ușor de reparat în cazul în care se deteriorează, dar și să poată fi reciclate.

De asemenea, planurile autorităților europene vizează și modul în care acestea sunt realizate, punând accent pe asigurarea unui mod de lucru care să respecte drepturile angajaților și mediu pe tot lanțul logistic.

Eliminarea conceptului de „fast fashion” din industria de Fashion

Propunerile comisiei menționate anterior sunt gândite să oprească supraproducția hainelor și a încălțămintei. Ele au fost adoptate și trimise către Comisia Europeană și reprezentanții țărilor membre ale Uniunii Europene.

Reprezentanții comisiei consideră că cei care cumpără astfel de produse ar trebui să fie mai bine informați, în așa fel încât să ia decizii responsabile și sustenabile. De asemenea, vor să elimine posibilitatea retailerilor de a distruge articolele vestimentare nevândute sau returnate de către clienți.

Shein este unul dintre cei mai mari retaileri din zona de fast fashion, compania chineză vinde exclusiv online haine mai ieftine decât competitorii H&M și Zara. Acesta se bucură de o popularitate ridicată și în România, dacă ne uităm doar la grupul de Facebook Shein România, care are peste 150.000 de membri. Odată intrat în el se poate observa o activitate destul de intensă, fiind postate zilnic numeroase mesaje referitoare la produsele brandului, întrebări legate de durata livrării sau efectiv vânzarea de articole pe care membrii grupului le-au comandat deja și nu sunt pe placul lor.

Compania Shein este recunoscută pentru faptul că adaugă zilnic mii de articole noi pe platforma sa.

Cât de mult poluează industria de Fashion

Parlamentul European menționează într-o postare pe blogul său că producerea materialelor textile necesită un consum ridicat de apă, la care se adaugă terenurile pe care se cultivă bumbacul și restul fibrelor. Se estimează că industria textilă și de îmbrăcăminte la nivel mondial a utilizat 79 de miliarde de metri cubi de apă în 2015 – în timp ce nevoile întregii economii a UE s-au ridicat la 266 de miliarde de metri cubi în 2017. Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce – necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani.

Sectorul textil a fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020. În acel an, a fost nevoie în medie de nouă metri cubi de apă, 400 de metri pătrați de teren și 391 de kilograme de materii prime pentru a produce haine și încălțăminte pentru fiecare cetățean al UE.

Se estimează că industria textilă este responsabilă de circa 20 % din poluarea globală a apei curate, din cauza produselor de vopsire și finisare.

Spălatul hainelor din materiale sintetice generează 35 % din microplasticele primare care ajung în mediul înconjurător. O singură încărcătură de rufe din poliester în mașina de spălat poate elibera 700 000 de microfibre de plastic care pot ajunge în lanțul alimentar.

Majoritatea microplasticelor provenind din textile este eliberată în timpul primelor spălări. Moda de consum se bazează pe producția de masă, prețuri foarte mici și volume mari de haine vândute, ceea ce înseamnă foarte multe prime spălări.

Spălarea produselor sintetice a cauzat acumularea a peste 14 milioane de tone de microplastice pe fundul oceanelor. În plus, poluarea generată de producerea hainelor are un impact devastator asupra sănătății oamenilor, animalelor și ecosistemelor din zonele unde sunt amplasate fabricile.

Se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, produsele textile achiziționate în UE în 2020 au generat circa 270 kg de emisii de CO2 pe persoană. Asta înseamnă că produsele textile consumate în UE au generat 121 milioane de tone de gaze cu efect de seră.

Sursa foto: Parlamentul European

Sursa foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri