Mai multe firme de brokeraj active pe Bursa de Valori București (BVB) au anunțat clienții că își vor desfășura activitatea doar online în perioada imediat următoare, ca măsură pentru prevenirea extinderii noului coronavirus (COVID-19). De asemenea, companiile listate pe bursă care desfășurau Adunări Generale ale Acționarilor își încurajează acționarii să voteze prin corespondență.

”În perioada 16-27 martie 2020 o parte din salariaţii societăţii desfăşoară activitatea de la domiciliu, în sistem informatic securizat. În perioada 16-27 martie 2020 relația cu acționariatul se va realiza exclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, respectiv poate fi utilizată adresa de email actionariat@brk.ro”, spun reprezentanții BRK Financial Group, singura casă de brokeraj românească listată pe Bursa de Valori București.

Monica Ivan, directorul general BRK, ar putea decide ca perioada de aplicare a măsurilor să fie extinsă în funcție de evoluția situației COVID-19 și de recomandările sau obligațiile impuse de autorități.

Swiss Capital și Tradeville sunt alte două case de brokeraj care au trimis acasă angajații în această perioadă.

”Suntem convinși că ești deja la curent cu știrile privind extinderea Covid-19. Ne dorim ca împreună să rămânem sănătoși și să nu ne expunem unor riscuri suplimentare, așa că începând cu ziua de luni, 16 martie, cea mai mare parte a echipei Tradeville va lucra de acasă. Vom continua să deschidem conturi și să furnizăm informațiile referitoare la portofolii și activitatea de tranzacționare exclusiv online”, și-a anunțat clienții firma de brokeraj Tradeville.

Nuclearelectrica le cere acționarilor să voteze prin corespondență

În contextul răspândirii coronavirusului și măsurilor preventive dispuse de Guvernul României, Nuclearelectrica (SNN) a publicat un raport în care își îndeamnă acționarii să voteze prin corespondență la următoarea adunare, programată la data de 30 martie 2020.

„Nuclearelectrica reiterează importanța utilizării cu prioritate a exercitării dreptului de vot prin corespondență în cazul Adunarilor Generale ale Acționarilor ca măsură preventivă de protecție. Reamintim că SNN a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru data de 30 martie 2020, urmând sa convoace la nivelul lunii martie o AGA pentru luna aprilie în vederea aprobării situațiilor financiare anuale 2019, în conformitate cu calendarul financiar publicat în luna ianuarie 2020”, se menționează într-un comunicat al Nuclearelectrica.

De asemenea, Asociația pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a solicitat Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și Autorității de Supraveghere Financiară prevederi mai flexibile legate de modalitatea de organizare și derulare a adunărilor generale ale acționarilor ordinare și extraordinare.

Ce a cerut ARIR:

  • eliminarea obligativității publicării convocatorului în Monitorul Oficial în cazul în care este necesară deplasarea fizică pentru acest demers, precum și reglementarea alternativelor de publicare online (website-ul companiei, platformele BVB, ASF, etc.);
  • organizarea AGA exclusiv prin vot prin corespondență sau mijloace de participare la distanță, respectiv introducerea votului prin corespondență pentru autoritatea publică tutelară, în cazul companiilor de stat;
  • posibilitatea schimbării locației desfășurării adunării deja convocate și completarea convocatorului cu noi modalități de vot;
  • derularea AGA fără secretar de ședință ales dintre acționari, pentru ipoteza în care fie are loc exclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, fie la AGA nu se prezintă fizic nici un acționar;
  • eliminarea obligativității participării tuturor membrilor consiliului de administrație / directoratului / consiliului de supraveghere la AGA;
  • măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului la locul de desfășurare a AGA (distanța corespunzătoare, măști, mănuși etc.), pentru a evita situații discriminatorii care să împiedice participarea fizică a tuturor acționarilor în cadrul AGA.

Și Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat săptămâna trecută un anunț în care cerea companiilor de pe bursă să asigure informarea în mod corespunzător a acționarilor și să faciliteze posibilitatea exprimării dreptului de vot în cadrul AGA prin modalitățile alternative participării în mod direct sau prin reprezentant, astfel cum sunt acestea prevăzute de lege (vot prin corespondență, participare prin mijloace electronice de transmisie a datelor).

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri