Cum vor arăta lucrurile în economie, dar și la nivel social, după săptămânile sau lunile în care vom fi forțați să stăm în case? Ce se va întâmpla cu bursele și economia după ridicarea carantinei? La aceste întrebări au încercat să răspundă experții financiari și influencerii care au participat la XTB Trading Masterclass, eveniment online dedicat traderilor și investitorilor organizat de casa de brokeraj XTB România.

La maratonul de prezentări video a XTB Trading Masterclass pot participa atât clienții existenți ai XTB România, cât și noii clienți.

Înregistrările se pot face pe site-ul companiei, unde utilizatorii se pot conecta cu un cont real sau demo. După înregistrarea în campanie, utilizatorii vor primi informațiile necesare pe email împreună cu un cont demo creat automat, gratuit, valabil 30 de zile.

Citiți în continuare cele mai importante declarații făcute de o parte din participanții la evenimentul organizat de XTB România.

Claudiu Cazacu

Claudiu Cazacu - consulting strategist XTB România

  • Variabila esențială în criza COVID-19 este reprezentată de momentul în care răspândirea globală a virusului va înceta, iar numărul de cazuri nu va mai crește exponențial.
  • Prognozele făcute în prezent au un grad imens de incertitudine. Răspunsul autorităților și durata măsurilor restrictive vor fi esențiale.
  • Durata pandemiei este factorul cheie de luat în calcul în orice analiză care se face în momentul de față. Este un lucru foarte dificil de făcut și nu putem pretinde că avem răspunsuri sigure.
  • Avem o situație de îngheț profund a economiilor și probabil se poate ieși din această stare într-un interval de timp cuprins între 3 și 6 luni.
  • T2 2020 ar putea să fie cel mai slab din istorie pentru economia americană. JPMorgan estimează o scădere de 14% a economiei SUA în T2 vs T1 2020, prognoză pe care nu o consider imposibilă.
  • În cât timp ne putem reveni economic? Este o chestiune ce ar putea dura de la câteva trimestre, până la 3 ani.
  • Ne pregătim de o situație dificilă pe termen foarte scurt, dar există motive de oarece optimism în următoarele 3 luni.

George Ionescu

George Ionescu - profesor Universitatea Româno-Americană

  • Situația globală este una complicată, căderile au fost abrupte. Dacă stăm să judecăm economic, probabil revenirea va fi lentă și va avea loc spre sfârșitul anului. Nici semne că piețele să meargă mult mai jos nu sunt. Desigur, se mai poate scădea 10-20%, dar revenirea este de așteptat spre sfârșitul anului.
  • Piețele nu sunt impersonale. Piața suntem noi. În spatele cererii și ofertei sunt persoane care au propriile lor așteptări, reacții și stări de spirit. Din acest motiv ar fi bine să înțelegem ce este în mintea oamenilor în această perioadă.
  • Investitorii nu sunt neapărat raționali. Ipoteza piețelor eficiente presupune că investitorii sunt raționali, dar în ultima vreme vedem tot mai des că piețele se comportă aproape de iraționalitate. Nu mereu ipoteza pieței eficiente reușește să explice mișcările din piață.
  • Trăim vremuri care nu sunt normale. Mișcările din zilele și săptămânile trecute sunt pur și simplu rezultatul manifestării unei ponderi a iraționalității crescute în piață; investitorii nu știu ce să facă.

Lorand Soares Szasz

Lorand Soares Szasz – business coach

  • Oamenii adoptă decizii iraționale în acastă perioadă și majoritatea nu vor observa oportunitățile extraordinare care apar în această perioada de recesiune economică.
  • Tot ce s-a dus în jos în această perioadă, va reveni, așa că ar fi bine să profităm de acest lucru.
  • Scăderea a fost bruscă și revenirea va fi mai grea. Revenirea va fi lentă, dar nu atât de lentă precum în 2008. Personal, nu mă aștept să avem o criză de tip “V”.
  • Una dintre cele mai importante reguli în această perioadă este să nu te atingi de rezervă ta financiară, cea care ar trebui să îți asigure un trăi identic celui de acum, timp de 6-12 luni, dacă nu ai câștigă niciun ban. Aceasta este importantă deoarece nu vrei să adopți decizii bazate pe emoții din cauză că nu mai ai bani de chirie sau pentru plata ratelor.
  • Nu încurajez investițiile țintite într-un singur domeniu. Recomand și susțin diversificarea.
  • Uită-te la oamenii care au foarte mulți bani – ce fac? Follow the money! Vezi când Buffet trece de pe cash, pe cumpărare de acțiuni. Poate ei știu ceva ce noi nu știm.
  • Va mai dura o perioadă până când vom reveni. Ne va fi mai greu până să ne fie mai bine, însă va fi bine. Este important să fii înțelept, să fii lipsit de emoții și să profiți de oportunitățile actuale.

Valentin Nedelcu

Valentin Nedelcu - investitor, financial coach, consultant fiscal

  • În următoarele 3 luni mă aștept să vedem o clarificare a crizei medicale. Vom vedea și care a fost eficiența acestei carantine, a costurilor economice și cât le mai putem suporta.
  • Ar trebui să fim pregătiți să suportăm corecții chiar și de 50%.
  • Avem o recesiune certă în fața noastră și este posibil să trecem și printr-o criză financiară în perioada următoare.
  • Ar trebui să avem o abordare de risk management în partea de finanțe personale; trebuie să ne securizăm veniturile sau să găsim soluții pentru venituri alternative.
  • Prefer investițiile în ETF-uri, deoarece diversificarea este recomandabilă. Un indice care are o colecție de active nu are cum să ajungă la zero, spre deosebire de o acțiune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri