Bittnet este probabil una dintre cele mai cunoscute acțiuni “de creștere” (growth stock cum spun americanii) de pe bursa locală, însă evoluția a fost precum un roller-coaster în ultimul an, cu explozii de preț și corecții agresive. După un interviu cu CFO-ul Bittnet și dezbaterile online de la Ziua Investitorului Bittnet, iată câteva concluzii despre cum să priviți o astfel de investiție, dar și cifrele de care să țină cont acționarii în acest an.

După cinci ani pe piața AeRO, grupul Bittnet a ajuns să aibă circa 1400 de acționari și 700 deținători de obligațiuni, investitori care au beneficiat de o creștere anuală de 70% a valorii de piață și de cupoane cu o dobândă de 9% în lei.

În ultima perioadă însă, prețul unei acțiuni Bittnet a devenit un roller-coaster și, în cadrul unor grupuri ale investitorilor, compania a primit o extrem de mare atenție, iar managementul a fost criticat pentru corecția titlurilor din ultimele trimestre.

De altfel, chiar CFO-ul Bittnet, Cristian Logofătu, atrage atenția că Bittnet este o acțiune cu un beta supraunitar, volatilitatea fiind astfel mai ridicată decât a pieței per ansamblu, iar acest aspect ar trebui să fie cântărit bine de investitori, pentru că în general o regulă simplă se aplică mai devreme sau mai târziu pe bursă: ceea ce urcă repede, va coborî la un moment dat la fel de repede.

Retail jobs

„Un beta supraunitar ne bucură când piața merge în sus, dar are ca rezultat nefericit și scăderi mai agresive. În toate carțile de investiții găsim oameni deștepți care au spus că pe termen scurt piața de capital este un concurs de popularitate, dar pe termen lung devine o mașinărie de cântărit, iar oamenii supraestimează ce se poate face într-un an și subestimează ce se poate face în zece”, a subliniat Logofătu în cadrul unui interviu audio.

De exemplu, anul trecut acțiunea Bittnet a crescut cu peste 200% (conform prețului ajustat), dar semestrul II din 2019 a adus și o corecție de aproape 50%. Odată cu scăderile masive cauzate de criza Coronavirus, acțiunea a mai pierdut în doar o lună încă 40%, pentru ca de pe la mijlocul lunii martie, când și piețele străine au atins un minim, titlurile Bittnet să revină cu peste 40%.

Citeste si:
Bittnet este la doar un pas de listarea în liga mare a bursei
Bittnet este la doar un pas...

Însă, presupunând că un investitor cumpăra pe maximele din vara anului trecut și vindea în panica din martie anul curent, acesta bifa o pierdere de peste 60%. Astfel de corecții sunt greu de digerat de orice investitor, chiar dacă planurile anunțate de management sunt optimiste, iar compania are toate șansele să reziste bine crizei ce a început.

Putem spune că asta este frumusețea bursei sau să ne ducem cu gândul la capcana descrisă acum mai bine de jumătate de secol de Benjamin Graham, prin parabola lui Mr. Market, vecinul maniaco-depresiv care în funcție de dispoziție îți face astăzi o ofertă bună pentru a-ți cumpăra ferma, iar mâine când e depresiv îți cotează proprietatea mult mai jos.

Pe de altă parte, sunt șanse foarte mici ca valoarea reală a unei companii să se schimbe dramatic pe parcursul unei zile, a unei săptămâni sau chiar a unui an. Este ceea ce remarcă cu stupoare și CFO-ul Bittnet, care pe parcursul panicii din martie a observat scăderea abruptă a prețului obligațiunilor emise de companie, sub valoarea nominală.

Citeste si:
Bittnet şi-a dublat afacerile în ultimul an. Cum arată cifrele...
Bittnet şi-a dublat afacerile...

Este ciudat să vezi cum obligațiunile unei companii - ce are cash pentru mulți ani de zile și produce suficient numerar ca să acopere rambursarea acelor cupoane - scad la 90% (din valoarea principalului) – Cristian Logofătu, CFO Bittnet Group

Care sunt cifrele prezentate de companie pe care ar putea să se bazeze investitorii

CEO-ul Bittnet, Mihai Logofătu, spunea pe 15 aprilie în cadrul Zilei Investitorului Bittnet, o conferință online transmisă și pe Facebook, că până la actuală prognoză de creștere pentru 2020 managementul a revizuit de nenumărate ori planurile și cifrele s-au schimbat semnificativ față de ianuarie, când lumea nu anticipa impactul global al noului Coronavirus.

Chiar și așa, fondatorii Bittnet se bazează pe o creștere a veniturilor la nivelul grupului cu 25%, până la 125 milioane lei, o majorare de 4,5 ori a indicatorului EBITDA și o revenire pe profit net în acest an, până la 2,5 milioane lei.

Citeste si:
Atacurile cibernetice, văzute de un CEO din industrie: ce sfaturi are
Cristian Herghelegiu, CEO...

La rândul său, CFO-ul grupului Bittnet consideră că organizația ar trebui să fie destul de “robustă” în fața crizei, Bittnet pregătindu-se din perspectiva poziției financiare pentru diferite scenarii dificile în 2020.

Nicio companie nu este complet , dar dacă vinzi chestii care ajută clienții să depășească perioadele dificile și dacă atât clienții tăi, cât și furnizorii sunt ca în cazul Bittnet și Dendrio, companii foarte foarte mari, fie foarte multe cum este în cazul soluțiilor de cloud, aceste aspecte îți dau nu neapărat anti-fragilitate, dar în mod cert îți reduce mult din fragilitate – Cristian Logofătu

Strategia managementului de a construi o „fortăreață financiară”, așa cum au numit-o public în cadrul conferinței a însemnat în ultimii ani atragerea unor disponibilități cu scadență îndelungată (obligațiuni pe 5 ani, scadente în mare parte în 2023) sau disponibilități pe termen infinit, cum este capitalul propriu obținut prin majorările cu aport în numerar din partea acționarilor

Citeste si:
2Performant țintește pentru 2021 o cifră de afaceri de peste 25,5...
2Performant țintește pentru...

Recent, Bittnet a atras de la acționari peste 9 milioane de lei, bani care consolidează poziția de capital a grupului și, potrivit CFO-ului, aduce firma în situația de a merge spre zero cu datoriile nete, în contextul în care are aproape 30 milioane de lei cash și datorii pe termen scurt cu puțin peste numerarul din bancă.

„Suntem într-o poziție foarte bună pentru perioadele de turbulențe care ar putea să urmeze în economia locală. Mai mult, vom continua să facem aceleași tipuri de operațiuni pe piața de capital și în anii următori”, precizează Cristian Logofătu, referindu-se la distribuirea de acțiuni gratuite, majorări cu aport în numerar, dar probabil și alte emisiuni de obligațiuni.

De altfel, Bittnet a propus deja acționarilor spre aprobare în AGA din această săptămână (29 aprilie) două majorări de capital, una cu acțiuni gratuite, distribuite în proporție de 7 la 10 titluri deținute și alta în raport de 1 la 10 prin care acționarii vor primi valoarea nominală a unui titlu, deci va acționa precum un dividend cash.

Citeste si:
OMS anunță creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în această vară
OMS anunță creșterea...

De asemenea, fondatorii grupului Bittnet nu s-au ferit să anunțe alte potențiale achiziții, estimând consolidări ale pieței în zona de cloud, security și RPA.

„Oportunitățile de piață pe care le vedem ne determină să alocăm timp și resurse înspre noi proiecte de M&A, pe care le căutăm și le vom construi în măsura în care vor contribui la consolidarea de lideri de piață, fie în zona de educație, fie în cea de tehnologie. Trebuie să găsim însă parteneri cu care să împărțim aceleași valori de business”, a declarat Mihai Logofătu.

Mutarea anului: transferul pe piața principală a BVB

Bittnet ar putea deveni în acest trimestru prima companie de IT listată pe piața reglementată a Bursei de Valori București, după ce în această lună managementul a depus la ASF prospectul pentru transferul la piața principală.

Analizând lichiditatea de care a beneficiat acțiunea Bittnet din tranzacțiile pe piața AeRO și incluzând și sumele atrase prin majorările de capital, BNET ar putea deveni a 15-a cea mai lichidă acțiune de pe piața principală și, conform poziției, ar trebui să facă parte și din componența indicelui BET-XT.

În realitate noi îndeplinim de ani de zile condițiile pentru piața principală, iar diferențele tehnice dintre AeRO și piața reglementată sunt foarte foarte mici, respectiv era devoie de un Consiliu de Administrație, în loc de administrator unic, și ni s-a va cere să publicăm rapoarte trimestriale în loc de semestriale – Cristian Logofătu

Lucian Anghel, fostul președinte al Bursei de Valori București și membru în boardul Bittnet, spune că trecerea în T2 pe piața reglementată va fi un moment foarte important pentru companie și, astfel, se va deschide poarta de acces către investitorii instituționali, cum ar fi fondurile de pensii sau managerii de fonduri mutuale.

„Lichiditatea existentă chiar și pe piata AeRO ne conferă încrederea că Bittnet va fi inclusă în indicele BET-XT (al celor mai lichide 25 de companii) și sunt chiar titluri incluse în BET acum care au o lichiditate mai mică decât are Bittnet pe AeRO”, a explicat Anghel.

Sursa foto: Bittnet

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri