Piața de capital românească are susținere atât în guvern, cât și în alte partide parlamentare, însă, obiectiv vorbind, anul acesta politicienii au avut probleme mai importante de rezolvat decât sprijinirea bursei, spune Alexandru Bîrsan, partener al casei de avocatură Filip&Company și unul dintrei cei mai experimentați avocați români specializați în piața de capital. Totuși, chiar și în aceste condiții, legea care suspendă timp de doi ani înstrăinarea participațiilor statului pune în mod nejustificat bețe în roțile dezvoltării bursei, iar în aceste condiții, cel mai probabil, statul nu va mai aduce nicio companie pe bursă în următorii doi ani.

Alexandru Bîrsan este partner și Head of Corporate, M&A and Capital markets în cadrul casei de avocatură Filip & Company.

Wall-Street.ro: Acum un an îmi spuneai că – ”Dacă cineva din Guvern își pune in cap promovarea bursei, în doi ani o poate obține sigur” . Din ce ai observat în toată această perioadă, ai descoperit acea persoană (sau instituție/grup/partid) care să își pună în cap acest obiectiv sau care măcar să aibă o privire mai prietenoasă față de piața de capital locală? S-a schimbat ceva la acest capitol?

Nu pot spune că au existat campioni ai bursei în viața politică la acel nivel de concentrare care să ducă la promovare rapidă, dar chiar este de înțeles în acest an.

Alexandru Bîrsan: Da, și vorbeam de promovare (și) în MSCI. Bursa are prieteni în viața politică, există oameni interesați de performanța ei, inclusiv în guvern, dar și în alte partide. Au fost însă și alte probleme mai urgente pentru noi toți și nu este tocmai anul în care să putem, în mod obiectiv, să aplicăm acest test. Nu pot spune că au existat campioni ai bursei în viața politică la acel nivel de concentrare care să ducă la promovare rapidă, dar chiar este de înțeles în acest an.

Wall-Street.ro: Anul acesta piața de capital a încasat o nouă lovitură prin legea care suspendă timp de doi ani înstrăinarea participațiilor statului. În aceste condiții, mai vezi vreo posibilitate de a avea listări de stat pe bursă până în 2022?

Alexandru Bîrsan: Parlamentul e suveran în deciziile sale, în limitele Constituției, dar din punctul meu de vedere vorbim de o lege neechivoc proastă. Înstrăinarea participațiilor statului prin piața de capital este un instrument de deschidere a economiei, de îmbunătățire a managementului, transparenței și, în cele din urmă a performanței societăților în care statul este acționar majoritar.

Legea care prevede înstrăinarea participațiilor statului este una neechivoc proastă. Înstrăinarea participațiilor statului prin piața de capital este un instrument de deschidere a economiei.

Acest lucru este demonstrat clar de experiența noastră, fără a mai vorbi de experiența altor țări sau teoria economică. Sigur, orice lege poate fi și abrogată, dar pentru acest lucru trebuie să existe voință politică în rândul celor care dețin majoritatea în Parlament. Oricum, chiar dacă ea ar fi abrogată în câteva luni sau un an, pregătirile de listare ale societăților de stat durează în cel mai bun caz multe luni de zile. Deci nu mă aștept la listări din această direcție în 2021 și, poate, nici în 2022 dacă legea nu este abrogată cât mai curând.

Nu mă aștept la listări de stat în 2021 și, poate, nici în 2022 dacă legea nu este abrogată cât mai curând.

Wall-Street.ro: Care crezi că este soluția pentru piața locală în scenariul în care statul blocheaza IPO-urile în următorii ani?

Alexandru Bîrsan: Eu am fost întotdeauna un susținător al ideii că listările societăților deținute majoritar de stat sunt excelente dacă se întâmplă, dar întotdeauna noi trebuie să ne bazăm pe dezvoltarea privată. Ce înseamnă acest lucru? Dezvoltarea pieței la nivel de infrastructură și ușurința de acces și utilizare, continuarea creșterii lichidității atât din surse externe cât și prin dezvoltarea investitorilor instituționali dar și de retail locali și, de asemenea, creșterea sănătoasă în continuare a mediului antreprenorial local, ceea ce generează candidați de listare sau creștere în rândul companiilor deja listate.

Wall-Street.ro: Imediat după criza din 2008-2009 se putea observa o teamă clară a mediului privat când venea vorba de listarea pe bursă. Care este situația acum? Mai există o teamă similară? A schimbat criza sanitară planurile antreprenorilor care se gândeau la listare sau finanțare pe bursă?

Alexandru Bîrsan: Eu unul nu văd această teamă, ci dimpotrivă, destul de mulți antreprenori care au și curajul și sofisticarea de a lua în considerare listarea pe bursă.

Trebuie să fim totuși realiști: bursa trebuie să fie o soluție competitivă în ceea ce privește finanțarea.

Cu cât e mai avantajos să te finanțezi prin bursă în comparație cu finanțările bancare sau infuziile de capital private (inclusiv investițiile fondurilor), cu atât mai repede vom vedea accelerarea operațiunilor de finanțare prin bursă. 2020 este un an de o volatilitate foarte mare. Volatilitatea nu se împacă bine cu operațiunile de piață primară de capital – emisiuni de obligațiuni, listări – pentru că incertitudinea face improbabilă formarea prețului la un nivel atrăgător pentru cei care vând.

Citeste si:

    Wall-Street.ro: Promovarea propriu-zisă a BVB la statutul de piață emergentă de către FTSE. A schimbat cu ceva sentimentul investitorilor (mai ales străini) față de piața locală?

    Alexandru Bîrsan: A fost fără îndoială un moment pozitiv și am văzut o reacție bună a investitorilor. Desigur, investitorii mari se ghidează în principal după MSCI și trebuie să continuăm să lucrăm în direcția promovării și conform acestui indice, unde impactul ar fi mult mai mare.

    Wall-Street.ro: Ce a însemnat criza sanitară de anul acesta pentru pentru Filip&Company, în special, și pentru piața de avocatură de business, în general? Cât de afectat este domeniul în comparație cu alte industrii? Cum s-au manifestat efectele crizei în piața de avocatură?

    Alexandru Bîrsan: Trăim și lucrăm în aceeași realitate cu toată lumea. În primul rând, pentru noi acest moment a însemnat o concentrare foarte mare spre a asigura siguranța, sănătatea și coeziunea echipei și continuarea în condiții eficiente a activității. Ceea ce am reușit cu brio. Dincolo de aceste obiective primare, criza sanitară ne-a afectat pe toți și nu poți, ca avocat, să fii detașat de ceea ce li se întâmplă clienților tăi. Pentru o firmă mare, ca noi, efectul este de multe ori în linie cu efectul general din economie – unele industrii merg mai prost, altele ceva mai bine. Noi ne urmăm clienții în evoluția lor și le suntem alături atât în etapele de expansiune, cât și în cele mai dificile. Sunt însă pozitiv, pentru că, după șocul inițial, toată lumea s-a adaptat la noile realități și facem, împreună, și noi și clienții noștri, tot ce se poate pentru a depăși această perioadă și a continua construcția. Echipa noastră continuă să fie în general foarte activă, atât pe proiecte și mandate ce țin de specificul perioadei pe care o traversăm, cât și pe aspecte mai generale sau cu efecte pe termen mai lung.

    Citeste si:

      Sursa foto: Filip&Company

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri