Primăria Municipiului București ia în considerare emisiuni de obligațiuni la Bursa de Valori București structurate în așa fel încât să poată participa și investitorii la început de drum, conform unui anunț făcut de către reprezentanții instituției cu ocazia celei de-a 6-a emisiuni de obligațiuni care a intrat la tranzacționare, din 2015 până în prezent.

”Ne uităm împreună la această variantă( clienții de retail n.r.). Cu siguranță dorim să ne extindem și către clienții de retail pentru că trebuie să construim Bucureștiul împreună. Construirea acestui mix durează și vrem să-l facem structurat”, precizează Eliza Gereanu(foto), director executiv direcția fonduri nerambursabile din cadrul Primăriei București.
sursa foto: BVB.

Ea a adăugat că anul acesta ar urma să fie pusă la punct strategia care implică și pregătirea unor emisiuni de obligațiuni care să se îndrepte și către persoane fizice.

O astfel de emisiune de obligațiuni le-ar permite românilor să împrumute Primăria Capitalei așa cum împrumută statul prin intermediul emisiunilor de titluri de stat Fidelis, primind înapoi o dobândă pentru sumele pe care le alocă.

Noua emisiune de obligațiuni a PMB, în valoare de 555 de milioane de lei

Sursa foto: BVB
Municipiul București a finalizat în aprilie plasamentul privat al emisiunii de obligațiuni municipale în valoare nominală totală de 555 milioane de lei, menit a refinanța emisiunea de obligațiuni a Municipiului București din anul 2015, având scadența în data de 4 mai 2022.

Practic, Primăria București s-a împrumutat acum șapte ani, datoria trebuia plătită către investitori în acest an, iar pentru a face plata Primăria s-a împrumutat din nou. Această procedură, adesea numită și ”rostogolire” de datorii, este foarte des practicată de țări, municipalități și chiar și de companii private.

Obligațiunile emise anul acesta de PMB au intrat pe 29 aprilie la tranzacționare pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB).

Nicușor Dan precizează că PMB apelează la această practică de rostogolire a datoriei din cauza legislației, care limitează sumele cu care Bucureștiul se poate împrumuta.

”Avem o problemă structurală cu această Lege a plafoanelor, care nu diferențiază UAT-urile(Unități Administrativ-Teritoriale n.r.). Așa cum a fost ea până în 2021, orice UAT din România putea să se împrumute 100 de milioane de lei, ceea ce pentru Zimnicea era prea mult, dar pentru București era prea puțin”, spune Nicușor Dan.

Conform edilului, limita pentru anul acesta este de 150 de milioane de lei, sumă pe care o consideră extrem de mică.

”Atât timp cât acest context se păstrează, nu ne punem problema să rambursăm, ci să rostogolim”, adaugă Nicușor Dan.

În cadrul plasamentului privat, PMB a emis un număr de 55.500 de obligațiuni denominate în lei cu o valoare nominală unitară de 10.000 de lei și cu o rată anuală a dobânzii de 7,33% pe an. Obligațiunile vor ajunge la scadență la data de 19 aprilie 2032.

Următoarea emisiune de obligațiuni a Primăriei Capitalei este programată pentru anul viitor și vizează refinanțarea unui împrumut luat de către instituție de la BERD(Banca Europeană de Dezvoltare). Valoarea emisiunii de obligațiuni va fi tot de 550 de milioane de lei.

Consorțiul de intermediere pentru emisiunea obligațiunilor și realizarea plasamentului privat a fost format din BRD- Groupe Société Générale S.A. și Raiffeisen Bank S.A. Romania.

Reprezentanta Raiffeisen Bank a precizat că pentru această emisiune de obligațiuni, costul obținut a fost cu 40% mai bun decât cel din 2018, cererea fiind de aproximativ 1,2 miliarde de lei, de două ori mai mare decât oferta. Această cerere a venit de la aproximativ 26 de investitori instituționali români și o instituție financiară internațională.

”Cererea a venit din partea băncilor, fondurilor de pensii, fondurilor de investiții și asiguratorilor”, a precizat reprezentanta Raiffeisen Bank.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri