Moneda turcească a atins luni un nou minim istoric iar acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit, după ce un cutremur devastator s-a adăugat presiunilor venite din partea dolarului puternic, riscurilor geopolitice şi inflaţiei peste aşteptări din Turcia, transmite Agerpres care citează Reuters.

La debutul tranzacţiilor, lira turcească a atins un minim istoric de 18,85 lire pentru un dolar, după care a recuperat o mare parte din pierderi. Principalul indice bursier din Turcia a coborât cu 4,6%, în condiţiile în care cotaţiile principalelor bănci au scăzut cu peste 5%, pentru ca ulterior să recupereze o parte din pierderi şi în jurul orei 9:10 GMT să afişeze o scădere de 2,5%.

"Evenimentele tragice din sudul Turciei, care a fost lovit de un cutremur puternic, reprezintă o sursă suplimentară de incertitudine înaintea unor alegeri cruciale care cel mai probabil vor fi organizate în luna mai", a declarat Piotr Matys, analist la In Touch Capital Markets.

Cel puţin 500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma unui cutremur violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, provocând prăbuşirea a numeroase clădiri şi declanşând operaţiuni de căutare pentru salvarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături.

Borsa Istanbul a anunţat că a suspendat temporar tranzacţiile cu acţiunile mai multor companii din zona unde a avut loc cutremurul.

La nivel global, pieţele emergente sunt supuse la presiuni în condiţiile în care monedele şi acţiunile companiilor din lumea emergentă resimt efectele aprecierii dolarului ca urmare a celor mai recente date statistice care arată că economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna ianuarie, ceea ce sugerează că Rezerva Federală va continua să majoreze dobânda de politică monetară.

Însă Turcia resimte şi presiuni suplimentare. Tensiunile geopolitice au crescut recent după semnalele că SUA vor promova o linie mai dură în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei, cee ce va pune noi presiuni asupra companiilor turceşti. Recent Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul spre Rusia a unor produse chimice, microcipuri şi alte produse care pot fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei.

Un alt motiv de îngrijorare îl constituie recentele date privind inflaţia în Turcia, analistul Tata Ghose menţionând faptul că cifrele conform cărora inflaţia anuală a ajuns la 57,68% în luna ianuarie sunt cu mult peste estimările pieţelor.

"Datele privind inflaţia în Turcia publicate săptămâna trecută constituie un şoc, realimentând volatilitatea cursului de schimb dolar-liră. O nouă fereastră de volatilitate a cursului de schimb ar putea fi după colţ", spune Tata Ghose, analist la Commerzbank.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, când peste 100 de persoane au murit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri