”Nu vreau sa cream un moment penibil, tinand cont ca presedintele Romaniei a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiintarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precadere nu numai despre traditia Senatului, ci si despre rolul Senatului in perspectiva urmatorilor ani”, a explicat Tariceanu eliminarea din lista de invitati a presedintelui Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Presedintele Senatului a mai spus ca Senatul va trebui sa devina in timp o camera de reprezentare, mai degraba, a regiunilor, cu atributii clare si distincte fata de Camera Deputatilor. ”Cred in continuare, mai ales in cazul unei tari ca Romania, in virtutile sistemului bicameral. Din pacate, presedintele Romaniei, in toata perioada mandatului sau, nu a facut decat cu multa determinare si perseverenta sa decredibilizeze institutia Parlamentului, asa incat, in acest moment festiv, nu cred ca prezenta domniei sale este una oportuna in aula in care vom sarbatori acest eveniment”, a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a adaugat ca ar putea sa faca ”o seama de consideratii ironice” la adresa sefului statului, dar nu e firesc sa adopte acest limbaj. ”Ma refer numai la faptul ca avem viziuni cu totul si cu totul diferite si, avand in vedere viziunea domniei sale, care nu este una impartasita de cei care au o elementara cultura politica si o viziune constitutionala pentru viitorul Romaniei, sa nu ne intalnim cu acest prilej”, a mai declarat Tariceanu.

Numele lui Basesc, taiat cu pixul

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a protestat, marti, in plen, fata de neinvitarea presedintelui Traian Basescu la sedinta solemna si concertul de la Ateneu organizate de Senat cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, el sustinand ca numele presedintelui ar fi fost taiat de pe lista. Oprea a sustinut ca numele lui Basescu ar fi fost taiat cu pixul de pe lista invitatilor.

Potrivit deciziei Biroului Permanent, marti, 17 iunie, in sala de plen a Senatului va avea loc o sedinta jubiliara cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea acestei Camere, iar miercuri, cu ocazia aceluiasi eveniment, se va desfasura un concert la Ateneul Roman. "Constatam aici, presedintele Romaniei, pozitia intai, Traian Basescu, taiat si «presedinte» si «Traian Basescu» si semneaza cineva, ca si cum ar fi sef de tarla. Nu stiu a cui este semnatura, dar este regretabila o astfel de lista", a sustinut Dumitru Oprea.