Tariceanu, despre Voiculescu: Un caz controversat, cu multe intrebari fara raspuns

Presedintele Senatului, liderul PLR Calin Popescu-Tariceanu, spune ca a luat act de sentinta formulata in dosarul ICA si ca in acest caz controversat raman multe intrebari fara rapuns, aratand totodata ca va lupta pentru libertatea presei si se va opune oricaror abuzuri.

„Am luat astazi act de sentinta formulata de catre judecatorii Curtii de Apel Bucuresti in cazul in care este implicat si domnul Dan Voiculescu. In calitate de politician nu ma pot pronunta pe fondul acestei probleme. Consider insa ca orice cetatean al Romaniei trebuie sa beneficieze de o impartire echitabila a justitiei. Am avut de a face cu un caz controversat in urma caruia raman inca multe intrebari fara raspuns. Indiferent cum se numeste persoana implicata intr-un caz, trebuie sa beneficieze de aplicarea si respectarea legii, fara justitie televizata, fara linsare publica", arata Calin Popescu Tariceanu, in comunicatul transmis vineri de PLR, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Tariceanu, "tot procesul a fost extrem de public, ceea ce intotdeauna poate sa creeze denaturari ale perceptiei". "Justitia ar trebui sa nu se lase influentata de presiuni din partea opiniei publice in formularea unei sentinte. Totodata, justitia nu are rolul de a da exemple opiniei publice, de a satisface orgolii de orice natura sau de a aduce pacea sociala, ci de a oferi oricarui cetatean dreptate si tratament egal in fata legii", mai spune el.

Indiferent ce functie voi ocupa, voi lupta pentru libertatea presei.

Tariceanu mentioneaza totodata ca va lupta pentru libertatea presei si se va opune oricaror abuzuri menite sa inchida sau sa ingradeasca institutiile de presa.

Citeste si:
Cine deschide lista candidaților desemnați de Pro România, la...
Cine deschide lista...

"Ca om politic, indiferent ce functie voi ocupa, voi lupta pentru libertatea presei si ma voi opune oricaror abuzuri menite sa inchida sau sa ingradeasca institutiile de presa. Din punctul meu de vedere, este necesara respectarea libertatii de exprimare si asigurarea unui cadru lipsit de orice restrangere in care mass-media sa isi desfasoare activitatea. Jurnalistii de la Antena 3, afectati de urmarile acestui caz, trebuie sa continue sa isi desfasoare activitatea cu profesionalism si responsabilitate, pentru a pastra prestigiul institutiei si pentru a transcende peste aceste clipe neplacute. Voi fi foarte atent la ceea ce urmeaza si care vor fi consecintele acestui proces", mai spune Tariceanu.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, vineri, la 10 ani de inchisoare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Bucuresti. Curtea de Apel a mai decis ca sediul posturilor Antena si cel al grupului de firme Grivco sa fie confiscate.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat atunci ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Citeste si:
Tăriceanu: Amânarea alegerilor locale nu ar fi o problemă...
Tăriceanu: Amânarea...

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri