"Statul roman este proprietarul acelor cladiri si este datoria institutiilor statului sa-si controleze aceste bunuri, asa cum ele sunt atribuite prin decizie definitiva a instantei", a spus premierul Dacian Ciolos, in plenul Senatului, conform Mediafax.

Seful Executivului a mai spus ca nu intra in atributiile Guvernului stabilirea termenului de evacuare si nici prelungirea contractelor de inchiriere a sediilor in care isi desfasoara activitatea posturile de televiziune.

"Reprezentantii posturilor TV au acuzat actiunea de luni ca fiind abuziva prin comportamentul agentilor prezenti la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF sa reanalizeze modul in care se raporteaza la contribuabili in exercitarea atributiilor lor. Autoritatile fiscale ale statului lucreaza pentru interesul cetatenilor si nu trebuie sa aiba o atitudine de intimidare sau de institutie represiva. Dreptul la libera exprimare va fi si el aparat ferm", a spus Premierul.

El a adaugat ca termenul dat pentru evacuare voluntara este unul stipulat de Codul de procedura civila si nu este stabilit de ANAF si acesta este de cinci zile, conform legii, aplicabil tuturor persoanelor juridice pentru evacuare.
"Nu este o decizie specifica a ANAF, pentru acest caz, termenul de cinci zile. Nu exista prin lege termene diferite pentru televiziuni sau pentru alte tipuri de activitati. Daca nu se aplica termenul, atunci ANAF incalca termenele legale si ar fi putut fi acuzat de discriminare. La ora actuala, singura forma de valorificare a bunurilor confisacte de stat este reglementata de Ordonanta 14/2007 care presupune doar vanzarea bunurilor ca forma de valorificare a acestora, lucru confirmat si de catre Curtea Constitutionala prin decizia 859/2015, publicata in zece februarie anul acesta", a explicat Ciolos.

Citeste si:

Premierul a spus ca nu exista cadru legal in momentul de fata care sa permita incheierea unui contract de inchiriere de catre Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

"Acest aspect a fost comunicat oficial si celor care folosesc in momentul de fata imobilul, inca din iunie 2015. In tot acest timp, contractul de inchiriere nu a fost incheiat cu ANAF ci cu fostul proprietar. Deci, locatarii imobilului respectiv au contract de inchiriere cu fostul proprietar si nu cu ANAF. Portivit hotararii judecatoresti, bunul a fost trecut in proprietatea privata a statului liber de orice sarcini, deci automat si contractele de inchiriere care existau inainte de aceasta decizie judecatoreasca isi incetau activitatea", a precizat prim-ministrul.

Dacian Ciolos a mai declarat ca libertatea de exprimare va fi aparata "ferm" si ca a cerut noii conduceri ANAF sa-si analizeze modul in care isi desfasoara activitatea, pentru ca lucreaza in interesul cetateanului.

El si-a incheiat discursul din Senat afirmand ca Guvernul nu se va dezice de la obligatia de a respecta dreptul la libera exprimare, dar si a legilor in vigoare. Totodata, Dacian Ciolos a spus ca increderea in statul roman nu va putea fi castigata sau consolidata fara ca autoritatile publice sa respecte legea si statul de drept.

Sursa foto: Mediafax Foto