Votul prin corespondenta poate fi exercitat de orice cetatean roman cu drept de vot care are domiciliul sau resedinta legal stabilite in strainatate si care se inscrie in Registrul Electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta, conform AEP.

Odata ce ati confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, nu veti mai putea exercita dreptul de vot prin intermediul altui mecanism, cum ar fi prezenta intr-o sectie de votare.

Cum va inscrieti in Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondenta

Pentru a va inscrie in Registrul electoral este nevoie de crearea unei cereri scrise, datate si semnate, depuse personal sau transmise prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care se anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste dreptul de sedere , eliberat de autoritatile straine.

Modelul cerererii poate fi descarcat de pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente si de pe site-ul Ministerului Afecerilor Externe

Citeste si:

Cererea de inscriere va contine urmatoarele date:

  • numele, numele anterior si prenumele
  • codul numeric personal
  • adresa de domiciliu/ resedinta
  • codul postal
  • adresa de email
  • data
  • semnatura olografa a soliciantului

Cand va puteti inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta

Va puteti inscrie incepand cu data de 1 aprilie 2016 si pana cel tarziu cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale. Perioada electorala reprezinta intervalul de timp care incepe la data aducerii la cunostinta publica a zilei alegerilor si se incheie odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a rezultatului scrutinului


Votul prin corespondenta va fi posibil incepand cu alegerile parlamentare din acest an!

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock