Presedintele a cerut Parlamentului si reexaminarea acestei legi, insa Legislativul i-a respins solicitarea si a adoptat proiectul in forma initiala trimisa la promulgare, conform

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali modifica dispozitiile referitoare la incetarea de drept a calitatii de consilier local si de consilier judetean, respectiv a calitatii de primar si de presedinte al consiliului judetean.

In urma modificarii prevazute la articolul unic pct. 1 (art. 9 lit. f din Legea nr. 393/2004) si pct. 2 (art. 15 lit. e) din Legea nr. 393/2004), aceste calitati inceteaza in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare.

Totodata, prin pct. 3 al legii se completeaza art. 15 alin. (2) cu o noua litera, lit. e1), prin care se deroga de la regula nou instituita la pct. 2, in cazul mandatelor de primar si de presedinte al consiliului judetean pentru infractiunile de dare si de luare de mita. Astfel, acestea vor inceta de drept in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile de coruptie prevazute la art. 289-290 din

Citeste si:

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale, se arata in sesizarea presedintelui.

Seful statului precizeaza ca motivele sesizarii vizeaza aspecte de neconstitutionalitate constand in incalcarea prevederilor art. 1 alin. (3) si alin. (5), ale art. 11 alin. (1) si alin. (2), ale art. 16 si ale art. 147 alin. (4) din Constitutie.

Presedintele mentioneaza ca interventia legislativa asupra art.9 lit. f) si art. 15 lit. e) din legea dedusa controlului de constitutionalitate conduce la interpretarea ca se permite continuarea exercitarii mandatului de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte al consiliului judetean de catre o persoana condamnata penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii pedepsei (art. unic pct.1 si 2 din lege).

Sursa foto: agerpresfoto