Potrivit raportului facut public de MS, de la debutul epidemiei de rujeola, din februarie anul trecut, si pana in prezent s-au inregistrat 32 de decese, iar numarul total de cazuri de imbolnaviri este de 8.246.

Rujeola a afectat mai ales judetele din vestul tarii, respectiv Caras-Severin, Arad si Timis, unde ”acoperirea vaccinala a fost printre cele mai reduse (putin peste 50% din copiii eligibili au fost vaccinati cu doua doze de vaccin ROR)”, precizeaza MS.

Ministrul Sanatatii mentioneaza in raport ca mortalitatea inregistrata este de patru cazuri la o mie de copii, ”mult peste cea cunoscuta in literatura de specialitate, de 1-2 cazuri la o mie de copii”.

Cauzele izbucnirii epidemiei de rujeola, care a cuprins aproape toata tara, sunt legate de scaderea continua a acoperirii vaccinare din ultimul deceniu si care s-a accentuat in ultimii doi ani prin refuzul parintilor de a-si imuniza copii, dar si pe fondul lipsei periodice a vaccinurilor.

Potrivit raportului, printre punctele slabe ale programului de vaccinare se numara lipsa de stocuri de vaccin pentru interventia in situatii de epidemie, lipsa unui buget dedicat interventiei in situatii de urgenta, lipsa personalului antrenat pentru interventie, dar si lipsa unei proceduri standard pentru interventiile de urgenta, a unei evidente clare a copiilor eligibili la vaccinare si a numarului de persoane inscrise la medicul de familie, precum si capacitatea limitata de diagnostic microbiologic sau molecular.

Citeste si:

Printre punctele slabe mentionate in raport se mai numara un management bicefal si insuficient coordonat al programului national de vaccinare, personal insuficient pentru gestionarea PNV, cat si vulnerabilitatea lantului de depozitare si distribuire al vaccinurilor.

”Amenintarile” care vizeaza programul de vaccinare au fost, printre altele, deficitul de informare, ”goana dupa audiente/ senzational a unor canale de presa, care pot afecta educatia pro-vaccinare prin difuzarea de informatii false, partinitoare” si lipsa de comunicare sistematica intre autoritati centrale si locale.

Pentru limitarea extinderii epidemiei de rujeola, Ministerul Sanatatii a demarat deja mai multe actiuni pentru identificarea tuturor localitatilor cu populatie la risc de imbolnavire, fiind vorba despre 2.277 de localitati fara medic de familie, cu acoperire vaccinala sub 95%, populatie de etnie rroma.

Dupa catagrafierea copiilor care nu au fost vaccinati cu varste cuprinse intre 9-11 luni si 1-9 ani, rezulta ca sunt 224.202 copii restantieri la vaccinare avand intre 9 luni si 9 ani, se arata in raport.

In raport se mentioneaza ca pentru fiecare dintre localitatile unde exista risc de imbolnavire au fost gasite spatii pentru organizarea unor centre de vaccinare. Astfel, este vorba despre organizarea a 964 de centre de vaccinare in care vor fi 1.929 de medici si 2.080 asistenti medicali.

Directorii executivi si adjuncti ai directiilor de sanatate publica din Caras Severin, Hunedoara, Neamt, Prahova si Ilfov vor fi schimbati din functii, a anuntat, miercuri seara, Ministerul Sanatatii, decizia fiind luata in urma unei analize privind � implementarea campaniei nationala de vaccinare. Ceilalti directori de directii de sanatate publica din tara vor primi avertismente scrise.

Sursa foto: Agerpres