Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a dat, miercuri, "o lovitura democratiei parlamentare din Romania", spune Platforma Romania 100, despre modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

Decizia majoritatii de a modifica Regulamentul Camerei Deputatilor "tradeaza inca o data modul de actiune al acesteia: revizuirea unor aspecte aparent minore, insesizabile, dar care odata puse la un loc transforma Romania intr-un stat iliberal, bazat pe o conducere autoritara", a transmis Romania 100, intr-un comunicat.

Miercurea neagra: Ce s-a intamplat in Parlament?

In majoritatea statelor democratice, procedura adoptarii unui act normativ presupune doua principale etape: votul consultativ al comisiilor de specialitate (denumit, in cazul Romaniei, aviz pozitiv sau negativ) si, ulterior, votul decisiv al plenului. Indiferent de opinia membrilor comisiei, plenul are intotdeauna ultimul cuvant.

Astazi (miercuri - n.r.), la initiativa lui Eugen Nicolicea (PSD) si a lui Marton Arpad (UDMR), Camera Deputatilor a hotarat ca aceasta regula nu se mai aplica si in cazul sau: in viitor, plenul nu va mai vota (si nici macar nu va mai dezbate) amendamentele cu privire la care comisia a adoptat anterior un aviz negativ decat in situatia – cu totul exceptionala – in care respinge in prealabil toate amendamentele care primisera aviz pozitiv in comisie. Mai mult, odata ce un singur amendament care a primit aviz negativ este adoptat in plen, dezbaterea cu privire la toate celelalte amendamente este abandonata, acestea fiind automat respinse

Platforma Romania 100

Citeste si:
Mai multe organizatii cer Guvernului sa nu modifice legile justitiei
Platforma lui Ciolos si alte...

"PSD-ALDE-UDMR transforma astfel comisiile parlamentare intr-un adevarat legiuitor, limitand rolul plenului Camerei Deputatilor in procedura legislativa, cu incalcarea flagranta a Constitutiei Romaniei. Printr-o astfel de masura, majoritatea parlamentara transmite un mesaj simplu: ii este teama. Ii este teama de dezbaterea parlamentara, de opinia publica si de proteste. Ii este teama de cetatenii Romaniei", se mai arata in comunicatul Romania 100.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Mihai Poziumschi


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania
Setari Cookie-uri