Premierul Mihai Tudose se intalneste, miercuri, cu reprezentantii a 43 de organizatii civice, active in protestele de strada, care au cerut o discutie privind legile justitiei si modificarile la codurile penale.

UPDATE La finalul intalnirii de la Guvern, reprezentantii organizatiilor civice au spus ca i-au transmis premierului ca Romania este intr-un moment de derapaj major de la standardele statului de drept si i-au cerut sa foloseasca parghiile legale pe care le are pentru a stopa acest derapaj, potrivit News.ro.

Reprezentantii organizatiilor civice au precizat ca au avut catre premier trei solicitari: sesizarea Comisiei de la Venetia privind legile justitiei si in viitor asupra modificarii Codurilor penale, prorogarea aplicarii legilor justitiei prin Ordonanta de Urgenta pana cand Comisia de la Venetia isi va spune opinia si va avea loc un dialog real intre toti factorii implicati si demiterea imediata a ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care "nu mai este un partener credibil".

"Din cele trei solicitari, am primit un singur raspuns - pe sesizarea Comisei de la Venetia. A spus ca in urmatoarele zile se va interesa ce discutii a avut ministrul Justitiei cu Comisia si va lua o decizie in consecinta. Aceasta intalnire nu a fost imbucuratoare si, din punctul nostru de vedere, solutia este continuarea protestelor pana cand aceste legi ale justitiei si modificarile la Codurile penale vor fi stopate", a declarat Mihai Politeanu.

------------------------------------------------------

"De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegati din partea organizatiilor civice, astfel incat sa poata avea un dialog coerent si clar. In desemnarea celor 7 delegati, organizatiile civice au luat in considerare criteriul unei reprezentativitati cat mai mari a grupurilor semnatare. Astfel, la intalnire vor participa, in ordine alfabetica: Alexandru Socol – Coruptia Ucide; Ciprian Ciocan – Va Vedem din Sibiu; Laurentiu Stefanescu – Initiativa Timisoara; Marius Deaconu – Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania; Mihai Politeanu – Initiativa Romania; Mihai Tudorica - #REZISTENTA; Radu Dumitriu – delegat al organizatiilor din Diaspora", se arata intr-un mesaj postat pe Facebook de Initiativa Romania.

Stefanescu: Nu exista un cutremur in PSD din cauza intalnirii dintre premier si reprezentantii ONG-urilor finantate de Soros

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat ca nu exista un cutremur in partid din cauza intalnirii dintre premier si "reprezentantii hastag Rezist" si ai "ONG-urilor finantate de Soros&comp", pentru ca, prin natura functiei sale, Mihai Tudose este obligat sa dialogheze cu absolut toata lumea.

"Referitor la intalnirea de astazi (miercuri-n.r.) dintre prim-ministrul Mihai Tudose si reprezentantii protestatarilor hastag Rezist si ai ONG-urilor finantate de Soros&comp trebuie clarificate cateva aspecte. Mihai Tudose este premierul sustinut de coalitia PSD - ALDE, coalitie care a fost votata in decembrie 2016 pentru a crea o majoritate parlamentara si a forma un Executiv care sa puna in aplicare programul nostru de guvernare. Dar, in aceeasi masura, Mihai Tudose este prim-ministrul intregii Romanii si al tuturor romanilor. Asa cum Mihai Tudose, impreuna cu mai multi ministri, a avut intalniri cu reprezentantii tuturor sindicatelor si ai confederatiilor sindicale pentru legea salarizarii, cu reprezentantii patronatelor si IMM-urilor pentru legea preventiei si Codul fiscal, asa cum s-a intalnit cu reprezentantii investitorilor straini si ai camerelor de comert mixte, intalniri care nu de putine ori au fost destul de tensionate; asa cum au fost ascultate doleantele tuturor si gasite solutii pentru fiecare, la fel de firesc este ca Mihai Tudose sa se intalneasca si cu reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale hastag Rezist si ai ONG-urilor finantate de Soros&comp", a mentionat Stefanescu, intr-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a mentionat ca Mihai Tudose este obligat sa dialogheze cu absolut toata lumea, indiferent daca ii place sau ii displace, la modul personal, partenerul de dialog.

"Prin urmare, nu exista un cutremur in PSD din cauza acestei intalniri de la Palatul Victoria. Din contra, atat eu, cat si colegii mei suntem curiosi sa vedem de cata rabdare va putea da dovada Mihai Tudose la aceasta intalnire si daca va putea sa incropeasca un minim dialog cu reprezentantii hastag Rezist si ai ONG-urilor finantate de Soros&comp. In acelasi sens, avem mari asteptari ca de un comportament asemanator sa dea dovada si Klaus Iohannis. Poate cu aceasta ocazie inteleg si cei de la Cotroceni ca dl. Iohannis nu este numai presedintele PNL, USR, Ciolos&comp si hastag Rezist, ci si al milioanelor de romani care nu l-au votat. Si care au votat candidatul coalitiei PSD - ALDE. Pe aceeasi logica 'vrea - nu vrea'. Pentru ca aceasta este situatia rezultata din votul democratic al romanilor. In concluzie, intalnirea de astazi, de la Guvern, nu are nimic scandalos in sine, ci pur si simplu intra in firescul si starea de normalitate pe care ne-o dorim cu totii tot timpul in Romania, nu numai acum, de sarbatori", a mai spus Stefanescu.

Mihai Tudose a anuntat, sambata, ca accepta intalnirea propusa de cele 43 de organizatii civice.

"Sunt deschis la dialog. (...) Sunt convins ca putem comunica eficient in beneficiul Romaniei si al romanilor, iar acest lucru nu este posibil fara toleranta si deschidere la opinii contrare", a transmis premierul Tudose.

Reactia sefului Guvernului a venit dupa ce 43 de organizatii civice, active in protestele de strada in privinta propunerilor de modificare a legilor Justitiei si codurilor penale, au adresat o scrisoare deschisa premierului in care i-au solicitat o intalnire in perioada 27-30 decembrie, subliniind ca dialogul este singura solutie pentru prezervarea si consolidarea democratiei.

"Dorim sa purtam o discutie institutionala, asezata, calma si rationala, fara stridentele inerente pozitionarilor politice sau civice din acest ultim an. Consideram ca interesul pentru viitorul Romaniei, valorile democratice si statul de drept, libertatea si bunastarea concetatenilor nostri trebuie sa primeze, iar dialogul este singura solutie pentru prezervarea si consolidarea democratiei", se precizeaza in scrisoarea deschisa transmisa de cele 43 de organizatii civice.

Organizatiile semnatare sustin ca au existat deficiente majore ale dialogului si consultarii dintre legiuitor si societate in ansamblu in privinta adoptarii legilor justitiei si in discutiile privind modificarea codurilor penale.

"Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor si institutiile independente ale statului, dintre legiuitor si institutiile europene, dintre legiuitor si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO pune intr-un pericol major si iminent separatia puterilor in stat, respectiv rolul si credibilitatea noastra in lume. Riscam un derapaj fara precedent de la valorile democratice si de la drumul nostru alaturi de lumea libera, punand in pericol viitorul nostru ca natiune. Stim ca functia de prim-ministru presupune responsabilitate si greutatea deciziilor privind viata fiecarui roman. Ele trebuie asumate si aceasta este o decizie individuala, care va apartine. Noi ne declaram disponibilitatea de a contribui, dupa puterile noastre, la dialog, consultare si solutii in sensul respectarii principiilor democratice, ale statului de drept si drepturilor fundamentale. Aceasta este o propunere a unor oameni sinceri si liberi, care, dincolo de orice simpatii sau antipatii personale, sunt preocupati autentic de viitorul Romaniei. Asteptam un raspuns si suntem increzatori ca putem dialoga", se mentioneaza in scrisoarea deschisa.

De asemenea, in document se afirma ca actuala generatie are o datorie morala fata de toti cei care si-au dat viata in urma cu 28 de ani.

Sursa foto: Agerpres / Alex Tudor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri