Actul normativ figureaza la punctul 1 pe ordinea de zi a sedintei de plen a Camerei, care este programata sa inceapa la ora 16:00. Anterior intrarii in plen, Codul de procedura va fi discutat in viteza, la ora 12:00, in comisia speciala condusa de Florin Iordache.

Modificarile controversate aduse Codului de procedura penala au fost adoptate miercuri de Senat cu 74 de voturi ”pentru” si 28 ”impotriva”. Senatorii au aprobat toate modificarile propuse in raportul Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache. Niciunul dintre amendamentele Opozitiei respinse in comisie nu a trecut in plen.

Unul dintre cele mai controversate amendamente prevede ca rejudecarea dosarului se poate cere daca judecatorul nu a semnat/redactat decizia. Opozitia semnaleaza faptul ca aceasta prevedere ar fi dedicata liderului PSD pentru ca ii va putea permite sa ceara rejudecarea dosarului referendumului.

Sintagma ”suspiciune rezonabila” a fost inlocuita peste tot in lege cu sintagma ”indicii temeinice”, iar modalitatile si posibilitatile de realizare a interceptarilor au fost drastic restranse.

Motiunea impotriva lui Carmen...
Citeste si: Motiunea impotriva lui Carmen Dan, respinsa in Camera Deputatilor

Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala.

Durata urmaririi penale este redusa la un an. Daca in acest timp procurorii nu reusesc sa trimita in judecata persoana in cauza, atunci dosarul se claseaza automat.

Liberarea conditionata poate fi ceruta din 6 in 6 luni, fata de intervalul minim de un an cat trebuie sa treaca acum intre solicitari.

Revista presei 12 septembrie:...
Citeste si: Politistii locali din sectorul 3 filmati in timp ce loveau un copil