Guvernul Dancila s-a reunit, joi, in prima sedinta dupa manifestatia din 10 august reprimata brutal de jandarmi. Pe ordinea de zi nu s-a aflat aprobarea rectificarii bugetare, asa cum s-a intentionat in aceasta saptamana.

Rectificarea bugetara ar fi trebuit sa fie adoptata in sedinta de joi a Guvernului, a afirmat prim-ministrul Viorica Dancila, precizand ca, "din pacate", presedintele Klaus Iohannis nu a convocat CSAT pentru avizarea acestei rectificari.

"Rectificarea bugetara este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit sa fie adoptat in cadrul sedintei de astazi. Din pacate, presedintele Romaniei nu a gasit deschiderea sau, poate, nu a avut timp sa convoace Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru analizarea si avizarea primei rectificari bugetare din acest an, desi proiectul se afla in dezbatere publica inca de pe data de 6 august. In aceste conditii, Guvernul a luat decizia de a cere presedintelui Romaniei convocarea in regim de urgenta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", a declarat Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Ea a precizat ca in proiectul de rectificare bugetara au fost prevazuti mai multi bani pentru sanatate, educatie si administratie locala.

"Am prevazut mai multi bani pentru sanatate, educatie, administratie locala, pentru acele domenii care au avut o buna executie bugetara, insa cu incadrarea in tinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB", a adaugat premierul.

Citeste si:
Ciolacu, la finalul CEX-ului: Fostul lider este presedinte la doamne
Ciolacu, la finalul CEX-ului:...

Sedinta a inceput la ora 13:00, pe ordinea de zi figurand mai multe proiecte de lege, ordonante si hotarari sau memorandumuri.

Proiectul de rectificare bugetara a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor in data de 6 august, dupa care mai multi membri ai Guvernului, in frunte cu premierul Dancila, au intrat in concedii, scrie Ziare.com.

Zilele trecute, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, l-a invinovatit pe presedintele Klaus Iohannis ca nu convoaca CSAT pentru avizarea reducerilor de buget pentru Administratia Prezidentiala, SRI, SIE, STS si SPP. "Din punctul meu de vedere, poate sa fie fara acest aviz, pentru ca nu scrie nicaieri in lege, dar s-a mers pe o cutuma (...) Anul viitor sper sa nu mai avem nevoie de un astfel de aviz", a comentat Teodorovici.

La scurt timp, insa, Guvernul s-a razgandit si asta pentru ca legea spune ca avizul CSAT in cazul rectificarii bugetelor institutiilor din domeniul securitatii statului este consultativ, dar obligatoriu, asa cum demonstreaza jurnalistii de la Factual.

Citeste si:
Dancila a demisionat. Marcel Ciolacu, sef interimar
Dancila a demisionat. Marcel...

Administratia Prezidentiala a anuntat inca de marti ca secretariatul CSAT face demersurile necesare pentru obtinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotarari privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat au cheltuit candidatii la prezidentiale