Primarul Timisoarei sustine ca si primari din PSD vor sa se alature Aliantei Vestului

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), a explicat inca o data ca Alianta Vestului nu inseamna "desprinderea din Romania" si a spus ca a fost optiunea colegilor sai, primarii celorlaltor trei orase semnatare, de a iscali documentul la Timisoara. Robu a mai spus ca si alti primari, unii din PSD, au luat legatura cu el pentru a se alatura Aliantei Vestului, scrie Digi24.

Nicolae Robu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a fost optiunea colegilor sa se semneze documentul de infiintare a Aliantei Vestului, subliniind ca "sunt prostii fara seama toate aceste speculatii ca se vrea desprinderea din Romania".

"N-am negociat nimic, a fost optiunea colegilor sa semnam la Timisoara. Sunt lucruri de bucatarie interna. Si ieri am fost intrebat asupra ideii, de unde a pornit. Nu trebuie sa discutam astfel de lucruri care sunt fleacuri. Important e ca pentru prima data in istorie, patru orase importante, printre cele mai importante ale tarii, s-au unit si isi asuma responsabilitati foarte mari si doresc sa se schimbe ceva in Romania. Sa trecem de la aceste vorbe frumoase despre descentralizare, subsidiaritate, la fapte. Sa renuntam la acest centralism exagerat. Sunt prostii fara seama toate aceste speculatii ca se vrea desprinderea din Romania. Sunt prostii. Noi toti patru suntem patrioti. Tinem la tara noastra, tot ce facem noi se intampla si se va intampla in statul unitar Romania, asa cum scrie in Constitutia noastra. Am subliniat ca demersul nostru se inscrie in spiritul Declaratiei de la 1 Decembrie 1918. Ce sa facem mai mult ca sa inlaturam astfel de speculatii? Atata ii duce mintea pe unii sa speculeze, sa denatureze realitatile. Atunci sunt lipsiti de performanta, ca nu inteleg nici alte lucruri. E un demers curat, firesc pentru vremurile pe care le traim", a declarat Nicolae Robu.

Edilul a explicat ca se va face lobby pe langa Guvernul Romaniei sa sustina unele proiecte ale Aliantei Vestului deoarece o parte dintre acestea tin de Guvern.

"Noi vom pune si presiune, sa se inteleaga sensul, vom face lobby pe langa Guvern, pentru ca o parte din lista aceea de obiective tin de Guverm. Daca el le acorda prioritate, ele se infaptuiesc, si noi vrem sa se infaptuiasca mai repede, nu vrem sa mai treaca 30 de ani", a mai spus primarul Timisoarei.

Citeste si:
Primaria Arad propune o cotizatie de 0,5 euro pentru Alianta Vestului
Primaria Arad propune o...

Nicolae Robu a afirmat ca cei patru semnatari al Aliantei Vestului isi doresc normalitatea in Romania.

"In mod sigur, nici nu cred ca-si poate inchipui cineva ca daca PNL ajunge la guvernare atunci aceasta structura continand cele patru orase nu va fi ascultata si nu va beneficia de sustinerea proiectelor sale. Cu asta se va incepe. Noi dorim normalitatea in Romania. Nu e firesc sa ni se ia aproape toti banii. Intelegem foarte bine principiul coeziunii, de care si noi beneficiem la nivelul Uniunii Europene. E unul dintre principiile fundamentale. Nu dorim ca toti banii nostri sa ramana la noi. Eu pot sa spun asta, pentru ca intelegm ca o cota parte trebuie sa mearga la bugetul centralizat al tarii si sa serveasca unor domenii precum aparare, sanatate, dar si pentru ridicarea zonelor mai putin dezvoltate ale tarii. Nu ne dorim o Romanie dezechilibrata. Suntem de acord ca trebuie sustinute si zonele mai ramase in urma. Nu putem insa fi de acord ca banii nostri, in loc sa fie folositi pentru ridicarea zonelor mai putin dezvoltate, sa fie dati pentru incurajarea nemuncii. Cu asta nu putem fi de acord", a mai spus Robu.

Nicolae Robu a vorbit si despre extinderea Aliantei Vestului si a spus ca si alti primar, unii de la PSD, si-au exprimat intentia de a se alatura demersului.

"Se vorbeste foarte insistent de extinderea Aliantei Vestului. Initial am constituit Patrulaterala Vestului, pentru ca am vrut sa fie clar ca e o structura inchisa. Vazand cat de mare a fost interesul pentru aceasta asociere, am decis sa venim cu un nume care arata ca suntem in fata unei structuri deschise. Sunt deja multe orase care si-au anuntat interesul de a intra in Alianta. Cu tot respectul, eu am rugamintea sa se inteleaga un lucru. Daca acum ne-am inmulti in Asociatie, peste noapte, pripit, am compromite aceasta idee, pentru ca lumea vrea sa vada rezultate concrete cat mai repede.

Citeste si:
Nicușor Dan: Primăria are 6000 de procese și datorii de 3 miliarde...
Nicușor Dan: Primăria are...

Ideea in sine este salutata. Am facut si un sondaj, iar cand 97% dintre ei spun ca e o miscare foarte buna, lucrurile sunt foarte clare. Acesti oameni au asteptari dincolo de toate principiile frumoase pe care noi le-am expus. Daca asteptarile nu sunt onorate, lumea va fi dezamagita, se va ajunge la concluzia: inca o forma fara fond, inca o asteptare inselata. Am face rau comunitatilor noatre. Trebuie sa o luam pas cu pas, vom fi deschisi, stam de vorba, insa trebuie sa se inteleaga ca abordarea rationala este una foarte moderata in ideea celor spuse mai devreme. M-au cautat si primari din PSD", a declarat Nicolae Robu.

Primarii Nicolae Robu (Timisoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falca (Arad) si Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, sambata, la Timisoara, documentele de infiintare a Aliantei Vestului, initiativa prin care se doreste atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economica a zonei de vest a tarii.

Initial, actiunea celor patru primari a fost numita Patrulaterala Vestului, insa avand in vedere interesul mare pentru proiect aratat de alte administratii publice locale din aceasta parte de tara, odata cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat in Alianta Vestului (AVE), pentru a se evidentia caracterul ei deschis.

Semnarea documentului a avut loc la sediul Primariei Timisoara.

Citeste si:
Care este motivul pentru care Liviu Dragnea este urmărit penal...
Care este motivul pentru care...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri