Comisia Europeana ar trebui sa declanseze o procedura disciplinara impotriva Romaniei – aceasta solicitare vine acum din partea fractiunii Uniunii Crestin Democrte (CDU) din Bundestag. Dar Bruxelles-ul ezita, scrie cotidianul german Spiegel.

Guvernul roman submineaza statul de drept de ani de zile, iar acum Bundestagul (parlamenmtul – n. red.) german actioneaza. Gunther Krichbaum (CDU), presedintele Comisiei pentru afaceri europene din legislativul de la Berlin, solicita Comisiei Europene sa initieze proceduri disciplinare impotriva Romaniei.

Intr-o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care se afla in posesia redactiei SPIEGEL, Krichbaum critica guvernul si parlamentul de la Bucuresti. De la alegerile din 2016, ei „au lucrat in mod sistematic pentru a impiedica lupta foarte necesara impotriva coruptiei si pentru a elimina standardele statului de drept”.

Cu doar cateva zile in urma, parlamentul roman a adoptat o relaxare a legislatiei anticoruptie – in ciuda avertismentelor severe din partea Comisiei Europene. Aceasta este „o continuare a distrugerii valorilor comune ale Uniunii Europene in Romania”, scrie Krichbaum. „Este de neinteles, avand in vedere evolutiile”, ca Comisia nu a deschis inca o procedura in baza articolului 7 din Tratatul UE impotriva Bucurestiului. La mijlocul lunii februarie, el a cerut acest lucru prim-vicepresedintelui Comisiei, Frans Timmermans.

„Optiunea nucleara” care nu mai exista

O procedura in baza articolul 7 poate duce, in cele din urma, la retragerea dreptului de vot al tarii in cauza in UE, motiv pentru care instrumentul a fost initial mentionat si ca „optiunea nucleara”. Cu toate acestea, acesta denumire este rar folosita, deoarece procedurile in baza articolului 7 pornite deja impotriva Ungariei si Poloniei au fost pana in prezent in mare parte ineficiente.

Retragerea dreptului de vot al unui stat poate fi decis numai in unanimitate de catre celelalte state membre ale UE. Ungaria si Polonia au subliniat ca se protejeaza reciproc. Si in cazul Romaniei s-ar putea gasi un stat UE dispus sa isi foloseasca dreptul de veto.

Este cererea lui Krichbaum pentru o noua procedura doar o manevra in campania electorala europeana? In Romania guverneaza social-democratii de la PSD impreuna cu ALDE – pentru crestin-democrati o oportunitate binevenita de a distrage atentia de la propriile lor probleme cu Viktor Orbán.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri