26 si 27 mai, doua zile istorice pentru Romania. Duminica - alegeri cu prezenta record, un vot emotional, determinat de multa ura si dezbinare, a conturat noi forte politice pe scena romaneasca si a schimbat clasamentul preferintelor romanilor, la nici 3 ani de la alegerile parlamentare in care PSD a castigat detasat. Numaratoarea oficiala (aproape finala) arata un PNL care a castigat alegerile, un PSD slabit si surpriza Aliantei USR-PLUS, care a suflat in ceafa celui mai mare partid din Romania pe parcursul procesului de numarare. Luni, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare si a ajuns deja la penitenciarul Rahova. Ce urmeaza pentru Romania?

Ziua 1. Duminica, 26 mai - alegerile europarlamentare istorice

Dupa aproape trei ani de tensiuni in societate, proteste, scandaluri si multa emotie negativa acumulata si pe fondul unor campanii intense de incurajare a mersului la vot, romanii au iesit in numar record duminica, la votul pentru europarlamentare si pentru referendumului convocat de presedintele Klaus Iohannis.

Prezenta la vot a fost record, inca de la primele ore ale diminetii si ziua nu a fost lipsita de incidente, nervi sau cozi, in special in diaspora.

Cozi de mii de oameni, nervi si scandari impotriva hotiei, speranta, certuri, suspiciuni de frauda si chiar dosare penale deschise, stampile putine si buletine de vot si mai putine. Adica, din pacate, doar o zi electorala normala pentru Romania. Cu toate acestea, un lucru istoric s-a intamplat in aceasta duminica – Romania pare ca s-a trezit si stie ce (nu) doreste, prin cea mai mare prezenta la Europarlamentare din istoria tarii si un rezultat pe masura. PNL a castigat alegerile, PSD are un scor considerabil mai mic decat la alegerile din 2016 iar Alianta 2020 USR-PLUS a castigat detasat cateva orase mari, inclusiv Bucurestiul, si a scos un scor aproape de 20%. Mai mult, ALDE nu a trecut pragul electoral de 5%.

Referendumul convocat de presedinte a fost validat: conform datelor centralizate de BEC pana luni, la ora 16,23, un numar de 3.190.419 persoane au votat "Da" la intrebarea nr. 1 si 3.185.710 au spus "Da" la intrebarea nr. 2.

Numaratoarea voturilor continua, aici gasiti rezultatele anuntate de BEC luni, ora 16.00: Biroul Electoral Central a anuntat noi rezultate oficiale partiale: PNL trece de 27%

Tot istoric va ramane si felul in care zeci de companii private si ONG-uri au ales sa se implice pentru a motiva romanii sa iasa la vot. Si au reusit. Este istorica mobilizarea romanilor din diaspora – fie ei din Marea Britanie, Spania, Italia, Franta, dar si Suedia sau Cehia, toti au aratat cat de mult si-au dorit sa voteze.

Din pacate, ca la alegerile prezidentiale anterioare, Ministerul de Externe, condus de acelasi Teodor Melescanu, parca ar fi facut tot posibilul sa IMPIEDICE romanii din afara tarii sa voteze. In foarte multe sectii de votare au fost semnale si marturii conform carora buletinele de vot s-ar fi terminat foarte devreme – chiar si la ora 10:00 dimineata -, sau sunt doar 2-3 stampile, la cozi de 1-2 kilometri de oameni. Mai multe detalii despre problemele de la vot, aici.

Ziua 2. Luni, 27 mai, Liviu Dragnea merge la inchisoare

Dupa entuziasmul generat in mediul online de rezultatul alegerilor de duminica, in care PSD a luat un scor mult sub estimari iar ALDE nu trecut pragul de 5%, luni, la orele pranzului, condamnarea lui Dragnea a deturnat atentia opiniei publice de la numaratoarea voturilor.

Liviu Dragnea, seful Camerei Deputatilor si liderul PSD, a fost condamnat in dosarul angajarilor fictive la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare, intr-unul dintre cele mai mediatizate procese din ultimii ani, cazul angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman. Luni dupa-amiaza, acesta a ajuns la penitenciarul Rahova, unde a fost incarcerat.

Stirea a starnit numeroase reactii in spatiul politic si social al Romaniei.

Catalin Radulescu, deputat PSD, “supranumit” “deputatul mitraliera”, a declarat in direct la Digi24 ca SINGURA greseala a partidului pe care il reprezinta este ca nu au dat inca din primul an de cand au venit la putere amnistia si gratierea.

Mai mult, el a spus ca Dragnea a fost “executat politic” si ca totul este un complot, avand in vedere ca “toti ceilalti din dosar au fost achitati”. In realitate, acestia au primit condamnari cu suspendare – lucru complet diferit de o achitare.

Dacian Ciolos a scris ca trebuie sa ne intoarcem intr-o lume normala. "Agenda personala a domnului Dragnea nu mai e suprapusa cu agenda publica. Romania are dreptul la normalitate si acum e timpul sa ne apucam sa reparam ce au stricat PSD si ALDE si sa construim o tara asa cum ne dorim", a scris acesta pe Facebook.

Citeste aici mai multe reactii.

Condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare a starnit reactii si in presa internationala, dupa cum era de asteptat. Euronews titreaza cum "cum cel mai put ernic politician roman merge la inchisore", in timp ce Bloomberg scrie ca este a treia mare lovitura pentru PSD dupa infrangerea suferita in cadrul alegerilor europarlamentare si a referendumului privind amnistia si gratierea.

"Cel mai puternic politician roman a fost condamnat la inchisoare dupa sentinta Curtii Supreme de astazi. Presedintele PSD a fost gasit vinovat de abuz in serviciu. (...) De cand au preluat puterea la sfarsitului anului 2016, social-democratii au atentat in mod constant la independenta sistemului judiciar, adunand critici din partea Uniunii Europene si declansand cele mai mari proteste stradale din Romania din ultimii ani", scrie Euronews.

"Curtea Suprema din Romania a sustinut luni condamnarea la trei ani si jumatate de inchisoare a liderului Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, pentru instigare la abuz de putere, la doar o zi dupa ce partidul sau a suferit o infrangere majora in cadrul alegerilor europarlamentare", scrie Reuters.

Ce urmeaza pentru Romania?

Dupa doua zile atat de incarcate, la finalul unei campanii electorale in care s-a discutat prea putin despre teme europene si in care miza a fost batalia politica, emotiile sunt inca intense si scenariile curg. Sunt teorii care spun ca PNL si USR-PLUS ar trebui sa formeze un guvern de opozitie, in timp ce multi cred ca acest lucru nu ar fi o idee buna, fara alegeri anticipate, chiar daca procedura ar fi mai greoaie.

Inclusiv Iohannis a lansat ideea colaborarii intre cele PNL si Alianta 2020: "Este de remarcat ca PNL a obtinut un scor istoric si ii felicit pentru acest lucru. Europarlamentarele au fost castigate de PNL. Astfel, PNL este pe cale sa devina cel mai important partid politic din Romania. Salut si votul pentru alte partide, este remarcabil rezultatul obtinut de Alianta USR-PLUS care arata ca in Romania se poate construi o alternativa serioasa, credibila, la actuala majoritate falimentara si s-a vazut foarte clar ca romanii cred in asa ceva si isi doresc o astfel de alternativa. Daca adunam voturile, atunci ne dam seama ca PNL impreuna cu USR-PLUS pot pune baza unei colaborari care vine ca o alternativa la actuala guvernare esuata a PSD, iar PSD a primit cea mai aspra sanctiune pentru modul dezastruos in care guverneaza si pentru atacurile permanente la adresa justitiei", a spus seful statului la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

In ciuda teoriilor si variantelor lansate, sunt clare astazi cateva lucruri:

- coalitia de guvernare este slabita, dupa scorul mic luat de PSD si surpriza ALDE, care nu intruneste pragul electoral. Si mai ales dupa problemele interne generate de condamnarea lui Dragnea.

- romanii s-au trezit, au inteles importanta votului, au dat un mesaj clar la aceste alegeri, chiar daca au fost europarlamentare. Insa, acest spirit trebuie mentinut si la urmatoarele alegeri.

- a fost un vot emotional in cea mai mare parte, insa nu va functiona la nesfarsit. Partidele castigatoare ale acestor alegeri trebuie sa prezinte rapid optiuni clare, programe politice sanatoase, realiste si functionale.

- tema justitiei este foarte importanta, dar trebuie transpusa in realitate din batalia electorala.

- nevoia de reforme rapide este tot mai acuta - de la sistemul de vot pana la organizarea electorala, de la proiecte majore pana la domeniile cheie ale economiei.

Dupa ce ne vom trezi din haosul si emotiile acestor zile, dupa ce sarbatorim si terminam stocurile de sampanie, e cazul sa trecem la treaba. Si de data asta nu mai avem voie sa o dam in bara.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri